AcasăȘTIRI EXTERNEUraganul Sally a făcut prăpăd pe coasta americană. Pagubele sunt uriașe! Imaginile...

Uraganul Sally a făcut prăpăd pe coasta americană. Pagubele sunt uriașe! Imaginile dezastrului (VIDEO)

Uraganul Sally a făcut prăpăd în Alabama și Florida. Pagubele sunt uriașe! Imaginile dezastrului (VIDEO) / Foto: Twitter

Uraganul Sally a lăsat un dezastru în urmă, pe coasta de sud-est a Statelor Unite. Furtuna a luat pe sus bărci și acoperișuri, a smuls copacii din pământ și a prăbușit linii de energie electrică. Drumurile au fost inundate, deoarece ploaia nu se mai oprește.

Vântul puternic, care bătea cu peste 160 km/h, a lăsat fără electricitate zeci de localități. Oficialii îi avertizează pe localnici să rămână în propriile locuinţe şi să nu se aventureze pe drumuri. Furtuna, care a ucis cel puțin o persoană, era deja una de categoria a doua, când a lovit statele Florida, Louisiana și Alabama, afectând aproape un milion de oameni.

Centrul Național al Uraganelor din SUA a numit inundațiile de pe coasta de sud-est a Statelor Unite „istorice și catastrofale”, potrivit The Guardian.

Furtuna se mişcă încet de-a lungul coastelor americane, dar a creat deja condiţii extreme, care pun în pericol vieţile oamenilor din Louisiana până în Florida. Pentru toţi cei implicaţi, cel mai mare pericol sunt viiturile provocate de ploaia torenţială. În unele locuri, apa a depăşit un metru, iar specialiştii vorbesc deja de inundaţii-record.

Multe localităţi au fost inundate iar echipele de salvare au intervenit deja în multe cazuri pentru a evacua localnici izolaţi de ape.

Sally a fost al doilea uragan care a lovit coasta de sud-est a Statelor Unite în mai puţin de trei săptămâni. Alte patru furtuni tropicale se manifestă în largul Oceanului Atlantic, un record pentru regiunea aceasta.

Meteorologii riscă să rămână fără prenume pentru uragane

Numărul furtunilor tropicale formate în Oceanul Atlantic a fost atât de mare în acest an încât Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), agenţie specializată a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), care le denumeşte, este pe punctul de a rămâne fără prenume, pentru a doua oară în istorie.

Anul acesta, sezonul furtunilor tropicale formate în Oceanul Atlantic, care se încheie la data de 30 noiembrie, a fost atât de activ încât agenţia ONU va rămâne în curând fără prenume şi va trebui să recurgă la literele alfabetului grecesc – Alpha, Beta, Gamma, Delta şi aşa mai departe.

După cum a explicat OMM, Centrul pentru Uragane din Statele Unite a avertizat luni asupra a nu mai puţin de cinci cicloane existente deasupra bazinului atlantic, un record după anul 1971: Paulette, René, Sally, Teddy şi Vicky, acesta din urmă fiind penultimul nume de pe listă, înainte de Teddy.

author avatar
Andreea Vlad
420 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger