AcasăȘTIRI EXTERNEUraganul Nicole lovește coastele Floridei. Fenomenul, o premieră în 40 de ani...

Uraganul Nicole lovește coastele Floridei. Fenomenul, o premieră în 40 de ani pentru luna noiembrie. NASA este în alertă – VIDEO

Uraganul Nicole lovește coastele Floridei. Fenomenul, o premieră în 40 de ani pentru luna noiembrie. NASA este în alertă - VIDEO

După ce a lovit Bahamas, uraganul Nicole a ajuns joi dimineața pe coasta atlantică a Floridei, în sud-estul Statelor Unite, unde au fost emise ordine de evacuare, a anunțat serviciul meteorologic american.

Potrivit ultimelor observații ale Centrului național american pentru uragane (NHC), uraganul Nicole a ajuns joi, în Florida, SUA, regiune de care s-a apropiat în ultimele ore după ce s-a format în Caraibe.

Premieră în 40 de ani: uragan în noiembrie

Anunțul a fost făcut de serviciul meteo american. „Nicole lovește de-a lungul coastei de est a Floridei, la sud de Vero Beach”, se arată într-un buletin emis la ora 08.00 GMT de Centrul Național pentru Uragane (NHC), cu sediul la Miami.

Niciodată, în ultimii patruzeci de ani, Florida nu a avut parte de un uragan în noiembrie.

Inițial o furtună tropicală care s-a întărit pe măsură ce a avansat, uraganul Nicole a provocat deja pagube și inundații. De asemenea, traficul aerian a fost perturbat, iar parcurile tematice au fost închise. Furtuna a lovit deja Bahamas.

Patru comitate din Florida se află sub ordin de evacuare obligatorie, potrivit serviciilor de gestionare a situațiilor de urgență din acest stat.

 

NASA în alertă

Uraganul Nicole amenință să lovească și Centrul Spațial Kennedy de lângă Orlando, unde a obligat deja NASA să amâne lansarea celei mai puternice rachete din istorie, de pe 14 pe 16 noiembrie.

O nouă dată posibilă pentru misiunea Artemis 1 a fost programată pentru 19 noiembrie. Racheta, denumită SLS, este proiectată să reziste la vânturi de 74,4 noduri, adică aproximativ 137 km/h.

În această vară, două încercări de decolare au fost anulate în ultimul moment din cauza unor probleme tehnice, iar apoi racheta de 98 de metri înălțime a trebuit să fie mutată înapoi în clădirea de asamblare la sfârșitul lunii septembrie pentru a fi protejată de un alt uragan, Ian.

 

author avatar
Tudor Borcea