AcasăȘTIRI EXTERNEUraganul Ian a ajuns la categoria 4. Va lovi Florida cu 251...

Uraganul Ian a ajuns la categoria 4. Va lovi Florida cu 251 km/h / 2,5 milioane de oameni sunt în pericol de moarte

Uraganul Ian a ajuns la categoria 4. Va lovi Florida cu 251 km/h / 2,5 milioane de oameni sunt în pericol de moarte - VIDEO

Uraganul Ian, care sosește în largul coastelor Floridei, în SUA, a ajuns la categoria 4 pe scara Saffir-Simpson (de la 1 la 5), cu rafale de peste la 220 km/h, a anunțat miercuri Centrul american pentru uragane (NHC).

Ian, care a lovit Cuba (fiind încadrat în categoria 3), marți și a lăsat fără curent electric întreaga insulă, ar putea lovi sudul golfului Tampa Bay din Florida miercuri seară, între orașele Sarasota și Naples.

2,5 milioane de locuitori își evacuează casele

 

NHC din Miami a avertizat că uraganul, aflat în prezent la aproximativ 125 km vest de orașul Naples, în Collier County, va aduce valuri mari de furtună și inundații cu mai mult de 30 de centimetri de ploaie în unele zone. Viteza vântului generată de un uragan de categoria 4 este de 209 km/h – 251 km/h, cu potențial distructiv major asupra infrastructurii și vieților oamenilor.

Autoritățile au îndemnat peste 2,5 milioane de locuitori să își evacueze casele în zone care nu sunt predispuse la inundații. „Trebuie să ajungeți pe terenuri mai înalte, trebuie să ajungeți la structuri sigure”, a declarat guvernatorul Ron DeSantis, adăugând că întreruperile de energie electrică vor lăsa milioane de oameni fără curent electric după ce va trece furtuna.

Marina își mută navele, porturile se închid

„Acesta va fi un eveniment la nivel de stat”, a declarat directorul Diviziei de gestionare a situațiilor de urgență din Florida, Kevin Guthrie.

Școlile, supermarketurile, parcurile de distracții și spitalele din „Sunshine State” au anunțat închideri, zborurile au fost anulate. Marina își mută navele, Paza de Coastă a închis porturile, oamenii își acoperă casele și ferestrele cu panouri din lemn și mulți pleacă în masă pe autostrăzile deja aglomerate, scrie CNN.

Pe măsură ce furtuna se apropie și vântul se întețește, oficialii ar putea închide podurile, complicând evacuările pentru cei care nu pleacă imediat. De asemenea, benzinăriile ar putea rămâne temporar fără combustibil, a declarat guvernatorul Ron DeSantis.

Peste 2,5 milioane de persoane din Florida au fost sfătuite să fugă pe măsură ce uraganul Ian avansează asupra statului, inclusiv 1,75 milioane de persoane aflate sub ordine de evacuare obligatorie, a declarat DeSantis.

În timp ce milioane de oameni sunt evacuați, 176 de adăposturi au fost deschise în tot statul, iar hoteluri și oferte Airbnb au devenit disponibile pentru persoanele care părăsesc zonele de evacuare, a declarat guvernatorul.

„Inundații fulgerătoare și catastrofale”

De asemenea, agențiile de stat i-au pregătit pentru evacuare pe cei care locuiesc în cămine de bătrâni și în alte facilități de îngrijire a persoanelor în vârstă. Florida are aproximativ șase milioane de locuitori cu vârsta de peste 60 de ani – aproape 30% din populația sa totală.

Florida centrală este de așteptat să vadă „inundații fulgerătoare, urbane și fluviale catastrofale pe scară largă”, în timp ce partea de sud a statului ar trebui să se pregătească pentru „inundații rapide, urbane și fluviale considerabile”, potrivit Serviciului Național de Meteorologie.

Conform previziunilor actuale, uraganul se va îndrepta din sud-vestul Floridei, până în partea centrală a statului, apoi va ieși peste Oceanul Atlantic până joi seara târziu, când s-ar putea întări din nou și poate afecta o altă parte a SUA.

 

 

author avatar
Tudor Borcea