AcasăȘTIRI EXTERNEUraganul Grace a mărturat Mexicul: sunt cel puțin 8 morți! New York,...

Uraganul Grace a mărturat Mexicul: sunt cel puțin 8 morți! New York, în stare de urgență din cauza furtunii Henri – VIDEO

uraganUraganul Grace a mărturat Mexicul: sunt cel puțin 8 morți! New York, în stare de urgență din cauza furtunii Henri - VIDEO

Cel puţin 8 persoane au murit în estul Mexicului din cauza uraganului Grace, care a adus ploi torenţiale, vânt puternic și a cauzat inundaţii şi pene de curent, a scris BBC. Și SUA au fost lovite de uraganul Henri. Statul New York, care urmează să fie lovit duminică, a decretat stare de urgență.

Cel mai afectat este statul Veracruz, unde au fost dezrădăcinaţi copaci. Străzile capitalei Xalapa au devenit râuri de noroi. Sute de case au fost distruse. Uraganul s-a domolit apoi, fiind actualizat la nivel de furtună tropicală pe măsură ce înainta în uscat.

Cu toate acestea, vânturile puternice și aversele au cauzat inundații pe măsură ce Grace a călătorit la nord de Mexico City. Furtuna a adus rafale de vânt cu viteze de până la 200 de kilometri pe oră când a atins uscatul în Mexic. Dintre cei opt oameni uciși, șase erau membri ai aceleiași familii, au spus oficialii guvernului de stat.

Locuitorii din orașul de coastă Tecolutla, din statul Veracruz, au declarat că uraganul a fost devastator.

SUA, lovite de uraganul Henri

SUA au fost lovite, în același timp, de uraganul Henri. Uraganul a determinat inundaţii în statul Tennessee, care au provocat moartea a cel puţin zece oameni, între care doi copii. Zeci de persoane sunt date dispărute de sâmbătă, când ploile au distrus case şi acoperit drumuri rurale, au confirmat autorităţile, potrivit BBC.

Cantitatea de precipitaţii căzută în centrul statului a doborât recordul regiunii pentru un interval de 24 de ore, înregistrat în 2010, de 24 de centimetri, potrivit National Weather Service Nashville. Uraganul Henri îşi continuă cursul pe coasta de nord-est a SUA și urmează să atingă zonele de coastă duminică, la Long Island, lângă New York, sau în regiunea New England, potrivit Centrului National pentru Uragane (NHC) din Statele Unite.

Stare de urgență în New York

Confruntaţi cu această ameninţare, mai mulţi guvernatori au solicitat populaţiei să rămână prudentă. „Henri ar putea fi primul uragan care loveşte direct Long Island după anii 1980. Pentru newyorkezi: trataţi lucrurile cu seriozitate. Pregătiţi-vă astăzi pentru sosirea furtunii prognozate pentru duminică. Urmăriţi prognoza locală şi rămâneţi în siguranţă”, a transmis sâmbătă într-un mesaj pe Twitter guvernatorul New York, Andrew Cuomo, care a declarat că aceste condiţii ar putea să dureze 26 de ore.

„Am declarat stare de urgenţă înainte de (sosirea) uraganului Henri”, a precizat oficialul, adăugând că 500 de soldaţi ai Gărzii Naţionale au fost mobilizaţi pentru a sprijini operaţiunile de intervenţie la furtună.

author avatar
Andreea Vlad