AcasăȘTIRI EXTERNEUniversitatea Oxford și corectitudinea ecologică. Banii petroliștilor nu au miros!

Universitatea Oxford și corectitudinea ecologică. Banii petroliștilor nu au miros!

Universitatea Oxford și corectitudinea ecologică. Banii petroliștilor n-au miros. Spălarea verde

Universitatea Oxford și corectitudinea ecologică. În lupta împotriva încălzirii climatice, celebra universitate britanică Oxford și-a anunțat încă de anul trecut dorința de a elimina amprenta de carbon a propriei locații. Dar, cum acesta este un subiect sensibil, au fost scoase la iveală legături speciale între Oxford University și dușmanii climei, adică marii giganți din petrol, gaze și petrochimie! O poveste în care banii nu au miros, iar corectitudinea ecologică trece pe locul 2.

Potrivit presei britanice, Universitatea Oxford a primit donații de milioane de euro din partea companiilor de petrol, gaze și petrochimie începând cu 2015.

Este un raport care ar putea fi jenant, având în vedere ambițiile „eco” ale celei mai vechi universități din lumea anglofonă. Scris, ironia sorții, de actuali și foști studenți, el evidențiază legăturile instituției cu industria combustibililor fosili.

Din 2015, Universitatea Oxford ar fi primit 11 milioane de lire sterline (aproximativ 12,7 milioane de euro), în donații de la giganți ai industriei petrolului, gazului sau petrochimiei, precum ExxonMobil, Schlumberger Limited sau BP (British Petroleum).

Această cifră nu ia în considerare o donație de 100 milioane de lire sterline (aproximativ 115 milioane de euro) de la conglomeratul petrochimic Ineos, pentru a finanța un nou institut pentru studierea rezistenței antimicrobiene.

Un „exemplu clar de greenwashing”, acuză autorii acestui raport, care cer universității să-și rupă legăturile cu acest tip de companii.

„Greenwashing” este o formă de marketing în care PR și marketingul verde sunt utilizate în mod înșelător pentru a convinge publicul că produsele, obiectivele și politicile unei organizații sunt ecologice.

Burse de la petroliști

Autorii raportului speră, de asemenea, că Universitatea Oxford va pune capăt tuturor legăturilor cu industria combustibililor fosili și cu toate cercetările care contribuie la extragerea combustibililor fosili, în special.

O parte din donațiile arătate cu degetul au fost acordate sub formă de granturi de cercetare. Alta, sub formă de donații. Acești bani ar fi fost folosiți pentru diverse proiecte, inclusiv unele lucrări pentru BP pentru a investiga fizica deversărilor de petrol și a rezervoarelor de petrol, de exemplu.

Potrivit autorilor acestui raport, Oxford Institute of Energy Studies, o ramură a universității, ar fi, astfel, în două treimi finanțat de companiile de combustibili fosili și ar avea mai mulți profesori și personal angajați anterior sau chiar în prezent în această industrie, scrie Le Point.

De asemenea, companiile patroliere ar încerca să-și ofere o imagine bună practicând „greenwashing-ul” prin finanțarea de burse, premii sau evenimente la Oxford.

Acesta este cazul grupului Rio Tinto (multinațională anglo-australianp), care a finanțat parțial burse la Oxford pentru aborigeni australieni: despre acest gigant minier s-a vorbit recent pentru că a distrus o peșteră aborigenă veche de 46.000 de ani, pe unul dintre șantierele sale de construcție din Australia.

Cum se justifică universitatea

Aceste informații au ieșit la iveală după ce Universitatea Ofxord a anunțat, în aprilie 2020, dorința sa de a elimina amprenta de carbon a sitului său până în 2035, pentru a contribui la combaterea crizei climatice.

O petiție online a fost lansată pentru a face presiuni ca Oxford să respecte cererile autorilor raportului. În fața polemicii, un purtător de cuvânt al universității a încercat să calmeze lucrurile.

„Universitatea Oxford garantează independența programelor sale de predare și cercetare, indiferent de natura finanțării acestora. Cei care donează bani sau sponsorizează programe universității nu au nicio influență asupra modului în care universitarii își desfășoară cercetarea sau asupra concluziilor la care ajung. Cercetătorii publică rezultatele muncii lor, indiferent dacă sunt considerate critice sau favorabile de către industrie sau guverne”, a spus el.

Adăugând că „parteneriatele cu industria permit universității să își aplice cunoștințele la provocările reale ale preocupării globale urgente, finanțarea fiind deseori direcționată direct către cercetarea problemelor legate de climă și de energiile regenerabile”.

author avatar
Tudor Borcea
259 afisari

1 COMENTARIU

  1. URGENT! Oferta de succes: oportunitate de castig.
    Cautam urgent operatori pe internet. Castigurile sunt foarte motivante. Lucrati acasa la dvs, la calculator, in timpul liber.
    Asiguram instruire gratuita si de cea mai buna calitate, invatam totul impreuna! Se semneaza un contract in original, trimis prin posta. Trebuie sa aveti varsta de 18 ani si cunostinte minime de navigare pe internet. Pentru detalii, contactati-ne pe adresa de e-mail: activitatecompletonline@gmail.com

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger