Anul trecut, un mult așteptat raport al serviciilor secrete americane s-a concentrat pe problema obiectelor zburătoare neidentificate, a OZN-urilor. Documentul enumeră peste 140 de fenomene aeriene inexplicabile, fenomene pe care piloții militari spun că le observă „în fiecare zi”. Anul acesta, oamenii de știință folosesc același raport pentru a încerca să arate că există și alte forme de viață în univers.
Fenomenul OZN generează mare interes în SUA, începând cu politicieni, dar și oameni de știință. Profesorul Avi Loeb, de exemplu, care predă astronomie la prestigioasa Universitate Harvard, este foarte interesat de căutarea inteligenței extraterestre.
Ultimul său proiect plănuiește să instaleze un telescop pe acoperișul prestigiosului stabiliment: un instrument foarte sofisticat, destinat să cerceteze cerul în căutarea OZN-urilor, care ar trebui să fie funcțional în această vară.
Rezoluția fotografiilor, cheia problemei
„Chiar și atunci când provin din surse credibile, cum ar fi forțele aeriene americane, fotografiile și videoclipurile cu OZN-uri sunt invariabil frustrante, explică omul de știință, din cauză că sunt neclare și este greu de distins corect ce reprezintă.
Universitatea Harvard vrea să fotografieze aceste fenomene la rezoluție foarte mare. Și pentru a realiza acest lucru, intenționează să se bazeze pe tehnologia europeană. Astfel, prin proiectul Galileo, un sistem de poziționare prin satelit inițiat de UE, se va instala un telescop pe acoperișul observatorului de la Harvard. Și Avi Loeb intenționează să facă aceste observații accesibile publicului larg, scrie Ouest-France.
Acest telescop de ultimă generație va înregistra imagini zi și noapte folosind camere cu infraroșu. Va fi echipat cu un senzor radio, un senzor audio și un magnetometru menit să detecteze obiecte invizibile.
2022, an crucial pentru studiul OZN
Un computer va oferi inteligența artificială necesară pentru a analiza datele și, mai ales, pentru a ignora obiectele zburătoare identificate precum păsări, avioane, drone sau meteoriți, și pentru a se concentra asupra obiectelor „care nu sunt făcute de mâna omului”, spune Loeb.
2022 ar putea fi un an crucial în studiul OZN-urilor. „Se pregătește ceva. Nu poți avea atât de mulți oameni care fac atâtea cercetări și nu se găsească nimic”, a estimat Leonard David, jurnalist american specializat în industria spațială.
„Sunt convins că 2022 va fi un an important pentru OZN-uri”, a declarat cercetătorul britanic Nick Pope, care a petrecut începutul anilor 1990 investigând OZN-uri pentru Ministerul Britanic al Apărării. „Congresul SUA, Departamentul de Apărare și comunitatea de informații fac eforturi ca guvernul să elibereze mai multe informații despre OZN-uri”, a spus el.