AcasăȘTIRI EXTERNEUniversitarii din Israel îl apără pe Abramovici. Sancțiunile Occidentului, o „mișcare populistă”

Universitarii din Israel îl apără pe Abramovici. Sancțiunile Occidentului, o „mișcare populistă”

Universitarii din Israel îl apără pe Abramovici. Sancțiunile Occidentului, o „mișcare populistă” / Foto: Facebook

Într-o întâlnire cu cadrele didactice, președintele Universității din Tel Aviv, în Israel, Ariel Porat, a criticat sancțiunile occidentale împotriva oligarhilor ruși și a apărat semnarea unei scrisori prin care a îndemnat SUA să evite sancționarea miliardarului Roman Abramovici, care a donat milioane de euro universității.

Potrivit unei înregistrări a întâlnirii obținute de cotidianul Haaretz, Porat a spus unui grup de profesori că semnarea unei astfel de scrisori era un act de „politețe” datorată unui donator important.

Sancțiunile occidentale, o „mișcare populistă”

„Când cineva donează 50 de milioane de dolari unei instituții și vă cere, împreună cu alții, să semnați o scrisoare – nu văd o persoană decentă care să refuze”, a spus Porat, referindu-se la sprijinul său pentru construirea unei noi clădiri de cercetare în domeniul nanoștiințelor în campusul universității.

Porat s-a numărat printre șefii mai multor instituții din Israel, printre care memorialul și muzeul Holocaustului Yad Vashem din Ierusalim și Centrul Medical Sheba din Tel Hashomer, care i-au scris ambasadorului SUA în Israel, Tom Nides, în apărarea lui Abramovici, în timp ce Rusia se pregătea să invadeze Ucraina și se vorbea de sancțiuni împotriva miliardarilor legați de Kremlin.

Porat a mai spus că avertismentul din scrisoare că sancțiunile împotriva lui Abramovici ar dăuna acestor instituții s-a adeverit, potrivit Haaretz. „Majoritatea semnatarilor notează simplul fapt că instituțiile pe care le conducem beneficiază de donațiile lui Abramovici și că impunerea de sancțiuni împotriva lui ne va afecta. Este exact ceea ce se întâmplă acum”, a declarat Porat, informează The Jerusalem Post.

După ce autoritățile din Marea Britanie i-au înghețat bunurile, în urmă cu o săptămână, Statele Unite au trecut la confiscarea avioanelor private deținute de Abramovici.

În cadrul întâlnirii, Porat a numit, de asemenea, sancțiunile o mișcare populistă. „Este uimitor cât de jos poate coborî populismul în tot felul de locuri, inclusiv în campus”, a declarat Porat.

Cel puțin un profesor care a fost prezent la întâlnire a ripostat împotriva lui Porat. „Semnarea scrisorii pentru imunitatea oligarhilor pătează instituția noastră”, a declarat Jonathan Goshen-Gottstein.

author avatar
Tudor Borcea