AcasăȘTIRI EXTERNEUnitatea 29155: spioni ruși specializați în sabotaj și asasinat

Unitatea 29155: spioni ruși specializați în sabotaj și asasinat

Unitatea 29155: spioni ruși specializați în sabotaj și asasinat

Republica Cehă a acuzat serviciile de informații militare ruse (GRU) că se află în spatele unei explozii mortale într-un depozit de muniții în 2014. Praga a desemnat chiar o celulă GRU foarte specifică – unitatea 29155 – care a fost în centrul atenției de câțiva ani.

Până de curând, explozia unui depozit de muniții din Republica Cehă în 2014 a fost considerată un regretabil accident care a dus la moartea a două persoane. Dar, de sâmbătă, a fost în centrul unei noi escaladări a tensiunilor dintre Uniunea Europeană și Rusia.

Praga a susținut că are dovezi care implică serviciile rusești de informații în explozie și a expulzat 18 diplomați ruși acuzați de spionaj. Rusia a contestat, a doua zi, acuzațiile și, la rândul său, a expulzat 20 de angajați ai ambasadei cehe la Moscova.

De luni, întreaga Uniune Europeană riscă să se regăsească atrasă în această nouă confruntare cu Moscova. Praga trebuie să prezinte  Consiliului European al Miniștrilor de Externe dovezile sale despre sabotarea rusă a depozitului de muniții.

Din Republica Moldova în Republica Cehă, trecând prin Savoia

Probabil că alte țări europene vor asculta foarte atent prezentarea dovezilor din partea Cehiei. Pentru că Praga susține că spionii ruși care au lucrat pe teritoriul ceh sunt aceiași acuzați că au încercat să-l otrăvească pe fostul agent dublu rus Serghei Skripal și pe fiica acestuia, Iulia, în Salisbury (Anglia), în 2018. Un scandal care a afectat profund relațiile Londra-Moscova.

Este vorba de agenți care aparțin unității 29155, o unitate specială a serviciilor ruse de informații militare, GRU. Dacă Republica Cehă are dreptate, explozia din 2014 ar deveni o altă intrare în registrul negru al acțiunilor  ale acestei unități pe sol european.

De la afacerea Skripal, mass-media precum site-ul de investigații Bellingcat sau revista germană Der Spiegel și autoritățile din mai multe țări – în special Marea Britanie, Elveția și Bulgaria – au reușit să lege mai multe evenimente tragice care păreau deconectate între ele, de activitățile unității 29155.

Acești agenți sunt suspectați că au organizat o operațiune de destabilizare politică în Republica Moldova, în 2016, că au participat activ la o tentativă de lovitură de stat prosârbă în Muntenegru, în același an, și că au încercat de două ori să otrăvească un traficant de arme ostil Moscovei, în Bulgaria, în 2015.

Spionii din unitatea 29155 au fost, de asemenea, observați de autoritățile spaniole în timpul demonstrațiilor din 2017 pentru independența Cataluniei. Ei ar fi stabilit chiar o arierbază pentru operațiunile lor în Savoia, potrivit unei anchete realizată de Le Monde în 2019.

Ceea ce dă impresia unei celule ultramobile, capabilă să fie mobilizată în orice moment pentru a lovi oriunde la comanda Moscovei. Acești agenți au fost descriși de New York Times ca „soldați de elită”, la fel de versați în arta asasinării țintite ca și în operațiunile de propagandă politică, care ar forma aripa armată a „campaniei de destabilizare a Europei” orchestrată de Rusia.

Responsabili cu „treaba murdară”

Cu toate acestea, acest spectru al unei armate rusă din umbră în inima Europei, însărcinată cu vânarea și eliminarea dușmanilor Moscovei în străinătate poate tinde să-i supraestimeze puterea de a face rău. Ei sunt, desigur, „soldați foarte bine pregătiți care au trecut cu toții prin Spețnaz (forțele speciale ruse)”, confirmă Mark Galeotti, specialist britanic în serviciile de informații rusești și director al Mayak Intelligence, un cabinet de consultanță în domeniul chesiunilor de securitate din Rusia.

În cea mai mare parte, acești agenți s-au remarcat în timpul războaielor din Cecenia sau în timpul invaziei Ucrainei din 2014.

Cu toate acestea, este vorba de o celulă mică. „Sunt vreo douăzeci, la fel de la crearea unității, care datează probabil din 2008”, notează Gerhard Mangott, specialist în probleme de securitate în Rusia la Universitatea din Innsbruck (Austria). „Este puțin în comparație cu alte ramuri ale serviciilor secrete rusești”, confirmă Mark Galeotti.

Mai ales, ei nu sunt „probabil superagenți capabili să facă totul la virgulă, așa cum s-a sugerat”, spune directorul Mayak Intelligence. Ar fi mai degrabă o unitate „specializată în sabotaj și asasinat, responsabilă cu munca murdară”, subliniază acest expert, autor al mai multor cărți pe această temă.

Cu alte cuvinte, Moscova îi implică doar atunci când „rezultatul contează mai mult decât modul de operare”, notează Mark Galeotti.

Și eșecul este o victorie pentru Moscova

Spre deosebire de agenții FSB, principalul succesor al faimosului KGB sau al SVR (echivalentul rus al CIA), renumiți pentru discreția lor, membrii unității 29155 „nu au finețe și, într-un mod foarte militar, vor face tot posibilul pentru a-și atinge obiectivul, chiar dacă aceasta înseamnă să nu fie foarte subtili în modul lor de operare ”, explică el.

Acesta este motivul pentru care eșecurile lor, precum încercarea de asasinat eșuată împotriva lui Serghei Skripal sau lovitura de stat avortată din Muntenegru, pot „părea neprofesioniste și au lăsat urme care să le permită să-i ducă înapoi la făptași”, adaugă Gerhard Mangott, scrie France 24.

Dar, în cele din urmă, aceste câteva eșecuri răsunătoare înseamnă puțin pentru Moscova. În primul rând, pentru că „nu știm câte alte misiuni au fost îndeplinite”, spune Gerhard Mangott.

Și apoi, chiar în cazul unui eșec, aceasta permite Rusiei să trimită un semnal celorlalte puteri europene. „Este un mod de a le indica faptul că poate acționa pe teritoriul lor”, afirmă Mark Galeotti. Pentru că nu trebuie să uităm, subliniază acest expert, că „din 2014 (și invazia Crimeei), Rusia se consideră a fi în conflict cu Occidentul”.

author avatar
Tudor Borcea
401 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger