AcasăȘTIRI EXTERNEUngaria, singura țară din UE care a cumpărat programul spion Pegasus

Ungaria, singura țară din UE care a cumpărat programul spion Pegasus

Viktor Orban, "copilul" teribil al Uniunii Europene. Se ceartă din nou Bruxelles-ul!

Ministerul ungar de Interne a cumpărat acest software controversat, a admis joi, 4 noiembrie, un deputat al partidului lui Viktor Orban, Fidesz, aflat la putere.

În timp ce premierul naționalist Viktor Orban a refuzat să confirme că Ungaria a folosit programul Pegasus, un deputat al partidului său a recunoscut-o în cele din urmă, asigurând în același timp că nici un cetățean maghiar nu a fost spionat.

„Nu văd nimic condamnabil”

Ungaria a fost singura țară din UE pe lista publicată, în iulie, de un consorțiu de jurnaliști de investigație, în calitate de potențial utilizator al acestui software de spionaj, cu sute de ținte printre care jurnaliști, avocați și alte persoane publice.

Smartphone-urile infectate cu Pegasus se transformă în dispozitive de spionaj, permițând utilizatorului să citească mesajele țintelor lor, să se uite la fotografiile lor, să le urmărească locația și chiar să le pornească camera foto fără ca ele să știe.

Guvernul lui Orban a refuzat până acum să confirme că a folosit programul Pegasus. Dar Lajos Kosa, deputat al partidului de guvernământ Fidesz, a răspuns „da” când un jurnalist ungur l-a întrebat dacă Ministerul de Interne a cumpărat controversatul software

„Nu văd nimic condamnabil”, a spus Kosa, care conduce Comisia de Apărare şi Securitate din parlamentul ungar, scrie 20 Minutes. „De cele mai multe ori, marile firme tehnologice instituie o supraveghere mult mai strictă decât ceea ce face statul maghiar”, a adăugat el. El a adăugat că Ministerul de Interne, prin utilizarea acestui software, nu a încălcat drepturile niciunui cetățean maghiar.

Ministrul de Interne, Sandor Pinter, a asigurat comisia parlamentară că serviciile de securitate au angajat programul Pegasus în cadrul legal, cu permisiunea unui judecător sau a ministrului Justiției.

Un membru al opoziției care face parte din comisie a indicat presei că Pinter a refuzat să confirme sau să infirme că jurnaliști sau politicieni au fost supravegheați cu ajutorul programului Pegasus.

Pe lista neagră a SUA

Autoritățile americane au pus miercuri, 3 noiembrie, pe lista neagră, grupul israelian NSO, creatorul programului spion Pegasus, deoarece  reprezintă o amenințare la adresa securității naționale a SUA.

NSO a fost expus în această vară, după investigațiile publicate de un consorțiu de 17 instituții de presă internaționale, care au dezvăluit că software-ul său Pegasus ar fi permis spionarea numerelor de telefon ale unor jurnaliști, politicieni, activiști sau lideri de afaceri din diferite țări, inclusiv al președintelui francez Emmanuel Macron.

Potrivit Departamentului de Comerț al SUA, acest program de calculator a permis „guvernelor străine să efectueze represiuni dincolo de granițele lor (…) să reducă la tăcere orice voce disonantă”.

 

author avatar
Tudor Borcea
395 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger