AcasăȘTIRI EXTERNEVictorie pentru Ungaria și Polonia! Liderii UE au făcut un pas în...

Victorie pentru Ungaria și Polonia! Liderii UE au făcut un pas în spate. Cum a fost învins „statul de drept” la Bruxelles

UEUngaria și Polonia au cedat! UE are buget: a deblocat banii pentru reconstrucția economică după criza coronavirusului / foto: twitter.com/KlausIohannis

Liderii Uniunii Europene, reuniţi în cadrul unui summit, au adoptat joi un compromis privind situația statului de drept. Astfel, Ungaria și Polonia obțin o victorie de imagine și nu mai votează împotriva bugetului UE. Planul de relansare post-Covid este deblocat!

„Acord referitor la MFF (cadrul financiar multianual) şi pachetul de redresare. Acum putem începe implementarea şi refacerea economiilor noastre. Pachetul nostru major de redresare va duce mai departe tranzaţiile noastre digitale şi ecologice”, a anunţat preşedintele Consiliul European, Charles Michel, pe Twitter.

Ungaria și Polonia nu au cedat șantajului venit din toate direcțiile! Cele două state nu au acceptat introducerea mecanismului privind corelarea fondurilor europene de statul de drept, ceea ce înseamnă un succes uriaș diplomatic pentru aceste țări. Experții spun că nu a fost vorba nicio clipă despre acceptarea condițiilor Bruxellesului, mai degrabă s-a ajuns la un compromis – respectarea „statului de drept” nu va mai decisă de Bruxelles, ci de Curtea de Justiție.

Varșovia și Budapesta au primit încă o dată o concesie majoră de la comisia Europeană: orice eventuală sancțiune prin mecanismul de legare a fondurilor UE de respectare a statului de drept va trebui să aștepte o decizie finală a Curții de Justiție a UE! Iar până vine de acolo un verdict, pot trece și luni de zile, interval în care maghiarii și polonezii beneficiază de fondurile Uniunii!

Planul de 750 de miliarde al Ursulei von der Leyen

Minim 750 de miliarde de euro vrea să mobilizeze șefa CE pentru reconstrucția economică după criza coronavirus. În acest sens, Ursula von der Leyen vrea să facă în premieră datorii. Bugetul normal ar urma să conțină alte 1000 de miliarde. Acest lucru sporește atribuțiile lui von der Leyen, pentru că ea ar urma să fie cea care va supraveghea așa-numitul „Recovery Fund” (fond de redresare) al UE.

Bugetul UE 2021-2027 (1,074 miliarde euro) şi planul de relansare post-Covid (750 miliarde euro) au fost adoptate în iulie, dar au fost blocate de Budapesta şi Varşovia pentru a se opune unui mecanism care condiţiona accesarea fondurilor europene de respectarea statului de drept.

Noul mecanism european de condiţionalitate, adoptat prin majoritate calificată în urma unei înţelegeri între Parlamentul European şi preşedinţia germană a Consiliului UE, permitea suspendarea fondurilor europene în cazul unui stat membru atunci când Comisia Europeană consideră că acesta încalcă statul de drept, dacă statele membre aprobă prin majoritate calificată această măsură împotriva respectivei ţări, scrie Agerpres.

Cum se împart banii?

Comisia acordă ajutoarele regionale cu care regiunile slabe economic ale UE sunt sprijinite deja de decenii. La fel ar urma să funcționeze și împărțirea ajutoarelor pentru criza generată de noul coronavirus, deși nu se știe încă dacă statele beneficiare vor trebui să vină și ele cu o contribuție proprie.

Banii ar urma să fie utilizați pentru îndeplinirea obiectivelor pe termen lung ale UE, adică proiectele de combatere a modificărilor climatice, de digitalizare, de cercetare și dezvoltare. Ceea ce înseamnă că banii din Recovery Fund nu ar trebui investiți pentru a salva de la faliment anumite ramuri industriale amenințate acum de urmările crizei coronavirus. Multe țări doreau însă exact un ajutor în acest sens, pentru a evita pierderile masive de locuri de muncă.

Banii ar urma să fie alocați regiunilor europene cel mai grav afectate de criza coronavirus. Nu este vorba deci de subvenții gratuite direct în bugetele naționale. Dar sunt capabile țările potențial beneficiare să pună rapid pe picioare proiecte care să poată fi finanțate din acest fond de redresare? Italia, de exemplu, nu este în stare de acest lucru pe moment. Și are CE destui funcționari care să se ocupe de birocrația distribuirii acestor noi miliarde?

Iohannis: „România e pregătită să folosească aceste fonduri”

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis salut cu cotul cu șefa CE Ursula von der Leyen

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat joi seară, pe Twitter, referitor la deblocarea viitorului buget al Uniunii Europene şi a pachetului de relansare economică după pandemia de COVID-19, că „România este pregătită să folosească aceste fonduri pentru reforme şi investiţii în sectoare cheie”.

„Acord important astăzi prin deblocarea viitorului buget al Uniunii Europene şi a pachetului de relansare economică. România este pregătită să folosească aceste fonduri pentru reforme şi investiţii în sectoare cheie, în beneficiul tuturor românilor”, a scris şeful statului pe Twitter.

Preşedintele Klaus Iohannis participă joi şi vineri, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European.

author avatar
Andreea Vlad