AcasăȘTIRI EXTERNEUngaria refuză încolonarea politică a UE

Ungaria refuză încolonarea politică a UE

Cu o îndârjire demnă de o cauză mai bună, Uniunea Europeană caută încolonarea politică a statelor membre după un model standard, care s-a dovedit ineficient și generator de tensiuni.

Ungaria, printre puținii membri ai blocului european care au curajul de a ieși din rând, se declară împotriva transferului mai multor puteri către Bruxelles.

“Cei ale căror opinii diferă de curentul principal au fost adesea etichetaţi ca anti-europeni și marginalizați”, a declarat  ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, adăugând că utilizarea dublului standard este de asemenea o „provocare majoră” pentru bloc.

Adresându-se la un forum economic desfăşurat la Karpacz , în sudul Poloniei, Szijjarto a vorbit despre importanţa angajării în dezbateri oneste despre depăşirea provocărilor cu care se confruntă Europa, dar a subliniat că Uniunea Europeană nu permite să aibă loc dezbateri democratice bazate pe respect reciproc.

Interesele Ungariei stau într-o UE stabilă, bazată pe state membre puternice capabile să îşi păstreze patrimoniul, identitatea naţională şi cultura, respingând direct poziţia federalistă extremistă ce favorizează înfiinţarea unor state unite ale Europei,  a spus Szijjarto, precizând că Ungaria este de asemenea împotriva transferului mai multor puteri către Bruxelles.

Ministrul a numit grupul de la  Visegrad(V4) „sufletul politicii externe ungare”, subliniind că Ungaria, Republica Cehă, Polonia şi Slovacia au obţinut împreună  succese în legătură cu probleme pe care nu le-ar fi putut aborda singure.

“Dacă V4 nu s-ar fi menţinut, UE ar fi relocat astăzi migranţi conform cotelor obligatorii între statele sale membre”, a spus ministrul ungar de externe, “dar nu am cedat acestor presiuni uluitoare”.

În cele din urmă, a remarcat Szijjarto, Germania are un comerț cu 70% mai mare cu Visegrad Four decât Franța.

El a subliniat în acest sens că Europa Centrală este „coloana vertebrală” a economiei germane și, datorită politicilor economice și de securitate solide, a devenit una dintre cele mai competitive regiuni din lume.

Szijjarto a mai spus că Uniunea Europeană ar trebui să acţioneze imediat pentru a admite Serbia ca stat membru, o mișcare care ar  servi drept “factor stabilizator pentru regiunea Balcanilor de Vest”, în contextul în care “alte puteri vor profita de slăbiciunea blocului european în regiune”.

Potrivit şefului diplomaţiei ungare, integrarea Balcanilor Occidentali este esenţială pentru o Uniune Europeană puternică, iar Serbia este unul dintre cei mai importanţi actori din regiune şi trebuie să fie implicată în viitoarea extindere a UE.

Politicienii europeni, tigri de hârtie

Ungaria s-a opus în nenumărate rânduri promovării homosexualității, o temă atât de dragă Bruxelessului care  nu a  ezitat să declare că țările care resping această progagandă LGBT sunt “ostile democrației”. În iulie, premierul ungar Viktor Orban a promis  că eforturile instituţiilor UE şi ale unor politicieni europeni de a-l determina să renunţe la legea care interzice promovarea homosexualităţii în şcoli vor fi zadarnice.

Același Orban a calificat drept ridicolă politica externă a UE, iar pe politicieni „niște tigri de hârtie penibili”. Asta pentru că ministrul de externe german, social-democratul Heiko Maas, a solicitat  Uniunii Europene să elimine posibilitatea de veto de care dispune fiecare stat membru, pentru ca blocul „să nu fie luată ostatic” în capacităţile sale de acţiune şi să revină la un principiu al majorităţii. Mai pe șleau, UE ne vrea o turmă mânată după intersele birocraților de la Bruxelles. Ungaria are curajul de a ieși din rând.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
588 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger