AcasăȘTIRI EXTERNEUngaria nu consideră Rusia o ameninţare la adresa securităţii sale

Ungaria nu consideră Rusia o ameninţare la adresa securităţii sale

Ungaria nu consideră Rusia ca o ameninţare la adresa securităţii sale/ Foto: Peter Szijjarto/Facebook

În vreme ce țările NATO strâng din ce în ce mai mult rândurile în fața amenințărilor – inclusiv hibride – din partea Moscovei, la Budapesta limbajul este din ce în ce mai nuanțat.

Relațiile dintre UE și Rusia trebuie examinate „strategic”, ceea ce „nu poate fi redus la sancțiuni sau la afacerea Navalnîi”, declara, în luna februarie, la Bruxelles, ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto.

„Este clar că există proteste în multe părți ale lumii împotriva rezultatelor alegerilor sau a sistemelor politice existente. Uniunea Europeană își exprimă punctele de vedere cu privire la aceste probleme într-un fel sau altul și, în multe cazuri, Bruxelles-ul este acuzat de dublă măsură”, a adăugat șeful diplomației maghiare.

Peste ocean, nu o dată diplomația americană a cerut Ungariei să nu lase Moscova să „creeze diviziuni” între occidentali, această țară membră a NATO fiind considerată din ce în ce mai permeabilă intereselor rusești și chineze.

Și nu o dată Szijjarto (foto) a calificat drept o „ipocrizie enormă” criticile occidentalilor la adresa Rusiei, care mențin, de asemenea, legături comerciale cu Moscova, în special în sectorul energetic.

Putin e frecventabil

Miercuri, la Bruxelles, în urma reuniunii de două zile a miniştrilor de externe ai ţărilor membre NATO, șeful diplomației maghiare și-a reiterat mesajul asezonându-l cu o temă recurentă la Budapesta: drepturile „încălcate” ale minorității maghiare din afara graniței.

„Ungaria nu vede Rusia ca o ameninţare directă la adresa securităţii teritoriului său, dar în acelaşi timp înţelege şi respectă faptul că alte ţări membre ale NATO gândesc diferit în acest sens”, a declarat Szijjarto.

În declaraţia dată jurnaliştilor maghiari, citată de agenția MTI, Peter Szijjarto a subliniat că Ungaria, ca membru angajat al NATO, a fost întotdeauna solidară cu aliaţii săi. Budapesta a a contribuit la măsurile de consolidare efectuate de NATO pe aripa sa de est şi a contribuit la securitatea statelor baltice.

Era mai bine pe vremea URSS

Ministrul a declarat că, întrucât Ungaria este solidară cu aliaţii săi, ea se aşteaptă ca aliaţii să fie solidari cu ea atunci când în Ucraina are loc o „încălcare sistematică şi” a drepturilor comunităţii naţionale maghiare.

„Pentru noi, comunităţile naţionale reprezintă inima şi sufletul politicii externe. Vom susţine întotdeauna drepturile comunităţilor naţionale maghiare, indiferent de efectivul acestor
comunităţi”, a spus el.

Szijjarto a considerat inacceptabil faptul că comunitatea maghiară avea în, mai multe domenii, mai multe drepturi în epoca URSS decât cele asigurate de legislaţia actuală din Ucraina.

NATO și persecuțiile ungurilor

Ungaria nu va accepta nici modul de a aborda problemele naţionalităţii ca o problemă bilaterală, deoarece în standardele internaţionale şi în acordurile NATO este stabilită deja obligaţia de a respecta drepturile minorităţilor naţionale, a subliniat el.

Șeful diplomației maghiare a declarat, de asemenea, că Ungaria nu va accepta niciodată invocarea prezenţei ruseşti în Ucraina drept explicaţie pentru încălcarea drepturilor comunităţii naţionale maghiare.

Maghiarii din Ucraina Subcarpatică nu poartă nicio vină pentru evoluţia situaţiei în partea de est a Ucrainei, a punctat ministrul.

Ungaria se aşteaptă ca aliaţii să clarifice Ucrainei că o cooperare mai strânsă cu NATO are condiţia prealabilă de a îndeplini angajamentele asumate, printre care şi protecţia drepturilor minorităţilor, a adăugat Szijjarto.

 

author avatar
Tudor Borcea
156 afisari

1 COMENTARIU

  1. in Romania minoritatea voastra e la guvernare de treizeci de ani , face toate jocurile budapestei si tot nu sunteti multumiti ca de fapt voi vreti sa fiti din nou p cizma pusa pe gatul altora ca in trecut doar ca Dumnezeu a asezat pe fiecare dupa merit!!!!!are curaj sa spuna sti,mabilul pe cati i a corupt in Transilvania sa si ia dubla cetatenie doar sa le faca jocul??????????

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger