AcasăȘTIRI EXTERNEUngaria mai taie din gargara UE

Ungaria mai taie din gargara UE

Statul de drept nu trebuie folosit ca instrument de șantaj politic în Uniunea Europeană, a declarat ministrul ungar al justiției Judit Varga.

Statul de drept este o prioritate în UE, dar atunci când se desfăşoară la nivelul declaraţiilor politice poate fi uşor transformat într-un ”stat al şantajului”, a sublinat Judit Varga, comentând tema rapoartelor privind statul de drept în țările member anunțate pentru săptămâna asta de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Ministrul ungar spune că experienţa ultimilor ani a arătat că opiniilor guvernelor naţionale nu li se acordă atâta atenţie cum li se acordă pseudo-dovezilor construite pe baza aprecierilor făcute de mai multe ONG-uri.

Statul de drept nu este un concept exact, ci rezultatul unor evoluţii de-a lungul istoriei, iar acesta poate fi evaluat numai printr-un dialog între statele membre care se respectă reciproc şi ”nu trebuie folosit ca instrument de şantaj politic”. Ungaria şi Polonia au ameninţat cu blocarea viitorului buget multianual al UE şi al fondului european de redresare post-pandemie dacă vor fi introduse condiţionalităţi privind statul de drept.

Premierii polonez şi ungar, Viktor Orban şi Mateusz Morawiecki, au declarat după summitul european din iulie la care au fost convenite aceste pachete financiare că au împiedicat stabilirea unor condiţii politice pentru accesarea fondurilor europene. Tot atunci, premierul ungar Viktor Orban l-a acuzat pe omologul său olandez că vrea să „pedepsească financiar” Ungaria prin insistența de a condiționa alocarea fondurilor europene de respectarea statului de drept.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
462 afisari

4 COMENTARII

  1. Jacota , , le pute respectarea statului de drept , o sa vada Ungaria si Polonia cand Uniunea Europeana o sa le taie gargara , atunci sa vezi jale si suspine …..

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger