AcasăȘTIRI EXTERNEUngaria limitează prețurile produselor alimentare de bază

Ungaria limitează prețurile produselor alimentare de bază

Ungaria limitează prețurile produselor alimentare de bază

Ungaria a anunțat miercuri plafonarea, de la începutul lunii februarie, a prețului a șase produse alimentare de bază, pentru a lupta împotriva inflației galopante.

„Am decis să intervenim pentru a limita prețurile zahărului alb, făinii de grâu, uleiului de floarea soarelui, pulpelor de porc, fileurilor de pui și laptelui semi-degresat”, a declarat premierul Viktor Orban într-un videoclip postat pe pagina sa de Facebook.

„Asta înseamnă că în fiecare magazin prețurile vor trebui să revină la nivelul lor din 15 octombrie 2021”, a spus el după o ședință a guvernului, spunând că vrea să „protejeze familiile”.

Opoziția denunță un „eșec” al economiei

Rata inflației a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani în noiembrie, adică 7,4% pe un an, propulsată de creșterea prețurilor la energie, ca peste tot în Europa.

Potrivit statisticilor oficiale, prețurile la alimente au crescut cu 6%, cele ale făinii au crescut de exemplu cu 20% și ale uleiul cu 27%. Guvernul decisese deja în toamnă să plafoneze prețul carburanților, astfel încât litrul să nu coste mai mult de 480 de forinți (1,35 euro) la pompă.

Anunțurile vin în momentul în care Viktor Orban se pregătește pentru alegeri parlamentare strânse, la 3 aprilie, înfruntându-se pentru prima dată cu o opoziție unită, scrie AFP.

Revenit la putere în 2010, Orban, lider controversat pentru vestici, vizează al patrulea mandat consecutiv.

El se va confrunta cu Peter Marki-Zay, candidatul unei alianțe fără precedent din șase partide, care a văzut în această nouă măsură „o recunoaștere a eșecului”, și „constatarea că economia maghiară este într-o stare tragică”.

„În loc să ducă o politică economică responsabilă, statul stabilește prețuri pentru a combate inflația în creștere”, a reacționat el pe Facebook.

Prețurile la alimente la nivel mondial au crescut cu 28%, în medie anuală, pentru tot anul 2021 față de anul precedent, potrivit unui comunicat publicat săptămâna trecută de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Costul ridicat al energiei, actuala pandemie globală de Covid-19 și condițiile meteorologice din ce în ce mai incerte „lasă puțin loc optimismului cu privire la revenirea la condiții de piață mai stabile” în 2022, a avertizat FAO.

author avatar
Tudor Borcea
470 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger