AcasăȘTIRI EXTERNEUngaria întoarce spatele SUA: Nu vrem forțe suplimentare NATO pe teritoriul țării

Ungaria întoarce spatele SUA: Nu vrem forțe suplimentare NATO pe teritoriul țării

Ungaria întoarce spatele SUA: Nu vrem forțe suplimentare NATO pe teritoriul țării

Ungaria are militari bine pregătiți și suficiente forte armate naționale și nu consideră necesară desfășurarea de trupe suplimentare ale NATO pe teritoriul țării, a declarat ministrul maghiar al Apărării, Tibor Benko.

Tibor Benko a făcut aceste declarații luni, la Budapesta, unde l-a primit pe ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace.

Datorită programului de dezvoltare a forțelor armate, Ungaria este puternică, a spus Benko. El a subliniat că armata maghiară s-a dezvoltat mult din 2017, capabilitățile sale sunt de așa natură încât poate rezolva sarcinile care decurg din conflictul ruso-ucrainean. Asa că acum „nu este necesară desfășurarea forțelor armate ale altor țări în Ungaria”, a menționat el.

„Nu considerăm că este oportun”

„Ungaria a creat deja astfel de forțe naționale, a format un astfel de potențial național încât în ​​situația actuală nu este nevoie să ne bazăm pe forțele și unitățile armate străine. Ne îndreptăm mai departe pe această cale, așa că acum, în situația existentă, nu considerăm că este oportun și nu cerem ca aici să fie staționate forțe suplimentare ale NATO”, a spus Benko, scrie Vești din Rusia.

Ben Wallace a subliniat că Europa Centrală este importantă nu numai pentru Marea Britanie, ci și pentru NATO. Dacă agresiunea rusă s-ar transforma într-o invazie în Ucraina, ar suferi foarte mult și Ungaria: prețurile la energie și alimente ar crește, iar pe lângă dificultățile economice, ar amenința și presiunile migratorii, a spus ministrul britanic.

Negocieri cu Putin. Și fără Ucraina în NATO

Răspunzând la întrebarea dacă premierul Viktor Orban (așteptat în Rusia) va negocia cu președintele rus Vladimir Putin în situația actuală, Tibor Benko a spus că „este întotdeauna oportun să se negocieze. NATO pune, de asemenea, pe primul loc dialogul, nu descurajarea, lupta armată”. „Deci procesul nu trebuie respins, dimpotrivă, este necesar”, a adăugat el, „și este firesc ca un prim-ministru să fie responsabil de securitatea țării sale”, scrie Világgazdaság, principalul cotidian de afaceri din Ungaria.

Ministrul maghiar a reiterat poziția Budapestei conform căreia Ucraina nu este pregătită să adere la NATO, invocând „persecuțiile” etnicilor maghiari din regiunea ucraineană Transcarpatia.

author avatar
Tudor Borcea