AcasăȘTIRI EXTERNEUngaria închide granița cu România. MAE român cere explicații Budapestei

Ungaria închide granița cu România. MAE român cere explicații Budapestei

Măsura pe care autoritățile din Ungaria de a închide granițele pentru străini pentru cel puțin o lună de zile, a luat prin surprindere pe toate țările Europei.

Anunțul a fost făcut de premierul Ungariei, Viktor Orban. Potrivit oficialului ungar, măsura a fost luată pentru a limita creşterea numărului infectărilor cu noul coronavirus.

Măsura va fi aplicată de la 1 septembrie iar ungurii care se întorc în ţară din străinătate vor trebui să intre în carantină.

În acest context, Ministerul Afacerilor Externe român a cerut lămuriri guvernului ungar prin întermediul Ambasadei României la Budapesta.

„Pe fondul informațiilor apărute în spațiul public referitoare la unele decizii ale Guvernului Ungariei cu privire la adoptarea de noi măsuri pentru gestionarea pandemiei de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe informează ca au fost deja solicitate, prin Ambasada României la Budapesta, clarificări cu privire la conținutul deciziilor amintite și impactul acestora asupra cetățenilor români care călătoresc în Ungaria și respectiv prin Ungaria, ca stat de tranzit, către alte state europene, precum și în privința cetățenilor români, lucrători transfrontalieri.

În egală măsură, a fost transmisă și solicitarea ca autoritățile române să fie informate cât mai rapid asupra modului de implementare a deciziilor respective”, a transmis vineri seara MAE.

Reacția autorităților din Ungaria

Ministrul Gergely Gulyas, șeful Oficiului Prim-ministrului Ungariei, coordonator al afacerilor europene, a precizat că Ungaria revine la restricţiile impuse în timpul primei etape a epidemiei de coronavirus.

Deşi „situaţia infecţiilor este relativ bună” în Ungaria comparativ cu alte ţări din Europa, sunt încă destul de multe cazuri de Covid-19, a precizat Gergely Gulyas.

Măsura, cu aplicabilitate de la data de 1 septembrie prevede, de asemenea, ca cetățenii ungari care se întorc în ţară vor trebui să stea în carantină 14 zile, dacă nu prezintă două teste negative privind coronavirusul, efectuate la un interval de 48 de ore.

Vor exista excepţii pentru convoaie militare, unii oameni de afaceri, unele categorii de lucrători transfrontalieri, diplomaţi şi pentru tranzit.

Gergely Gulyas a argumentat că măsurile sunt necesare pentru a proteja vârstnicii de infectarea cu noul coronavirus, precum şi pentru evitarea unor noi probleme economice.

De asemenea, măsura a fost luată în contextul în care şcolile se redeschid în Ungaria pe 1 septembrie.

author avatar
Eli Dan Davidescu