AcasăȘTIRI EXTERNEUngaria începe suprataxarea multinaționalelor. Bani pentru armată și protecție socială

Ungaria începe suprataxarea multinaționalelor. Bani pentru armată și protecție socială

Ungaria va ordona băncilor, asigurătorilor, companiilor aeriene și altor mari corporații să predea statului „profiturile suplimentare” pentru a finanța armata și protecția socială.

Ungaria intenționează să finanțeze armata și programele de securitate socială prin taxarea băncilor, companiilor de asigurări, companiilor aeriene, companiilor de energie și telecomunicații și altor companii, a anunțat miercuri premierul Viktor Orban.

Un fond de apărare și altul de urgență

Este prima sa acțiune în cadrul stării de urgență pe care Budapesta tocmai a decretat-o, invocând conflictul din Ucraina vecină. „Cerem și ne așteptăm ca cei care au făcut profituri suplimentare în această perioadă de război să ajute poporul și să contribuie la bugetul național de apărare”, a declarat Orban într-o postare pe Facebook.

Într-o postare ulterioară, Orban a afirmat că o „creștere drastică a prețurilor” se datorează conflictului în curs și „politicii de sancțiuni de la Bruxelles”, în timp ce „băncile și marile companii multinaționale” obțin profituri suplimentare datorită creșterii ratelor dobânzilor, scrie The Press United.

Pentru a finanța rețelele militare și de securitate socială, guvernul ungar a înființat două fonduri (unul de apărare, altul de urgență) și va „cere băncilor, asigurătorilor, marilor lanțuri comerciale, companiilor energetice și de retail, companiilor de telecomunicații și companiilor aeriene să depună o mare parte din profiturile lor suplimentare” în aceste fonduri. Acest regim va fi în vigoare pentru restul anilor 2022 și 2023, a adăugat Orban.

Budapesta a anunțat starea de urgență marți, la doar câteva ore după ce noul cabinet al lui Orban a depus jurământul. Parlamentul ungar a aprobat rapid un amendament constituțional care permite declararea stării de urgență în caz de război într-o țară vecină – în acest caz, Ucraina.

Multinaționalele, cele mai afectate

Suprataxarea propusă de Orban afectează în principal companiile multinaționale. Potrivit Bloomberg News, aceasta va contribui la consolidarea bugetului Budapestei din cauza embargoului de facto impus de UE. Bruxelles-ul impusese o înghețare a finanțării împotriva guvernului lui Orban după victoria zdrobitoare a acestuia în alegerile de luna trecută, invocând „preocupări legate de statul de drept”.

Reglementările privind înghețarea finanțării au fost adoptate de administrația UE pentru a exercita presiuni asupra guvernelor din Ungaria și Polonia ca să urmeze politicile Bruxelles-ului în ceea ce privește imigrația, sistemul judiciar, problemele LGBT și alte chestiuni în care Budapesta și Varșovia au avut disensiuni.

author avatar
Tudor Borcea
956 afisari

4 COMENTARII

  1. Mda…
    Domnu’ Multinațională, lăsați-i încolo pe unguri, că ăștia chiar au tupeu și vor să trăiască normal, fără să-și bată joc nimeni de ei! Niște oameni răi, în frunte cu Orban ăla al lor, care vrea să vă ia banii pe care-i trimiteți, fără impozitare, în țările de origine! Câtă nesimțire, nici nu pot să zic mai mult!

    Mai bine veniți în România, unde aveți garantate, implicit, următoarele:
    – o clasă politică venală și coruptă, cu ochii numa’ după cașcaval
    – o clasă politică care (cacofonie, da) se vinde pe trei lei și-o ciungă
    – un prezident care e cel mai mare dușman al țării (are și experiență penală, cu dosare căcălău, așa că omu’ știe ce se poate și ce nu)
    – un parlament impotent, format, aparent, din băieței care vor rămâne gravide cu oricine o are mai lungă
    – un prim-ministru care, în afară de lexicul de bază deprins din clasa a doua, nu cunoaște altceva – și gândește în același mod
    – angajați corporatiști cărora le e frică să-și ceară drepturile și suportă bătaia de joc fără să crâcnească, ba mai zic și mulțumesc pentru asta

    Aici, la noi, în România, nu doar că nu vă va deranja nimeni, dar cu o sticla de J&B faci minuni. Aici, în România, veți putea declara profit și de un leu odată cu cerea de eșalonare a impozitelor. Aici, în România, puteți fura în liniște. Nimeni n-o să vă deranjeze.
    Garantat!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger