AcasăȘTIRI EXTERNEUngaria, devastată de inflație. Maghiarii nu mai au din ce să economisească

Ungaria, devastată de inflație. Maghiarii nu mai au din ce să economisească

ungariaCine vrea ca Ungaria Mare să fie refăcută? Transilvania e printre regiunile vizate

Una din cele mai afectate țări europene de inflație este Ungaria. Populaţia are mai puține oportunități de a economisi, rezultă din Sondajul European Privind Plățile Consumatorilor.

În noiembrie anul trecut a fost stabilit un record de un deceniu, iar rata de deteriorare a monedei din Ungaria a fost cea mai mare în Uniunea Europeană: a ajuns la 22,5 la sută, produsele alimentare fiind mai scumpe cu aproape 44 la sută în comparaţie cu un an în urmă.

Și grecii se plâng

Sondajul anual realizat de Grupul Intrum mai arată că inflaţia generează probleme mai grave în Ungaria decât în marea parte a Europei. Compania de recuperare de creanțe a întrebat peste 24.000 de cetăţeni din 24 de țări europene, inclusiv din Ungaria, despre cum a evoluat situaţia lor financiară în ultimul an și cum fac față dificultăților cauzate de creșterea prețurilor. Intervievaţii ungari au dat un răspuns cu mult peste media europeană, afirmând că inflația are un impact negativ grav asupra finanțelor gospodăriei lor: în medie, 45% dintre respondenți și 65% dintre unguri au răspuns astfel. Pe baza sondajului, în comparaţie cu populaţia Ungariei doar grecii suferă mai mult din cauza inflației, 66% o percep ca o problemă gravă.

Șanse slabe de redresare

Din cauza inflaţiei în creştere consumatorii încearcă pretutindeni să-și reducă cheltuielile, dar nu este întotdeauna ușor. În timp ce 62% dintre consumatorii europeni au declarat că alocă mai puţin din bugetul gospodăriei pentru cheltuieli neesenţiale – de exemplu pe abonamente digitale sau preferă să bea cafeaua acasă -, în Ungaria acest procent este cel mai mic din Europa, doar 44 la sută. Ceea ce nu se referă la faptul că conștientizarea financiară a populaţiei ungare ar fi cu atât mai deficitară, mai cu seamă că o parte importantă a populației nu are cheltuieli inutile care ar putea fi reduse, a subliniat Judit Üveges, directorul de vânzări al Intrum, care a amintit că mare parte a coşului de consum al KSH (Oficiul Central de Statistică al Ungariei) a fost şi până acum alcătuit de produsele alimentare, utilităţi şi combustibili, respectiv costuri la care cu greu se poate renunţa. În Ungaria cel mai mult cresc preţurile la alimente şi energie şi este de aşteptat ca problema să se agraveze din cauza eliminării plafonului la benzină, la începutul lunii decembrie. Din sondaj mai rezultă că faţă de media europeană în Ungaria de două ori mai mulți oameni, respectiv 60% dintre unguri, urmăresc cu atenţie, de exemplu, pe internet, de unde pot obține produse cu reducere.

Al doilea cel mai obișnuit mod de a reduce costurile în Ungaria este să faci cumpărături la magazine mai ieftine în loc de magazinele de marcă cunoscute: în această direcţie au răspuns 45% dintre unguri, iar 44% dintre ei încearcă să economisească, de exemplu, prin a merge mai puţin la restaurant.

Majoritatea consumatorilor ungari și europeni consideră că perioada cu inflația ridicată nu se va încheia prea curând. Potrivit a 71% dintre unguri, costul vieții va crește rapid cel puțin încă un an. Un sfert dintre ei cred că inflaţia va fi o problemă încă 2-5 ani, iar 18% cred că nu va scădea în viitorul apropiat.

author avatar
Andrei Coman
2.039 afisari

8 COMENTARII

  1. Ungaria a decis să părăsească Uniunea Europeană, a declarat premierul Viktor Orban în discursul de Anul Nou adresat cetățenilor.

  2. Magyarország a maga részéről úgy döntött, hogy kilép az Európai Unióból – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a polgárokhoz intézett újévi beszédében.

    Ungaria a decis să părăsească Uniunea Europeană, a declarat premierul Viktor Orban în discursul de Anul Nou adresat cetățenilor.

  3. Datele BNR despre inflatia in Romania :
    Cele mai mari scumpiri față de octombrie 2021 Cele mai mari scumpiri: zahăr (62%), ulei (43%), gaze (40%) Zahăr – 62,64% Ulei comestibil – 43,57% Ulei, slănină, grăsimi – 41,85% Gaze – 40,79% Cartofi – 40,55% Unt – 39,25% Mălai – 34,85% Produse de morărit – 34,68% Făină – 34,54% Energie electrică, gaze şi încălzire centrală – 32,44% Margarină – 30,10% Aerian – 28,93% Brânză de vacă (telemea) – 28,76% Lapte de vacă – 28,16% Energie electrică – 27,01% Pâine – 26,94% Alte legume şi conserve de legume – 25,48% Legume şi conserve de legume – 24,66% Ouă – 24,66% Energie termică – 23,18%
    Anonimule, ar fi bine sa fim condusi de un Viktor Orban. Dar pe tine te-a lovit rau inflatia lam inteligenta.

  4. Ungaria si Orban sint 10 clase peste gunoiele din guvernul Ro , acesti tradari balcanici si slugi ale Diavolului drogat si criminal amerlicann

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger