AcasăȘTIRI EXTERNEUngaria critică „prostia” Suediei în disputa cu Turcia pe tema NATO

Ungaria critică „prostia” Suediei în disputa cu Turcia pe tema NATO

Ungaria critică „prostia” Suediei în disputa cu Turcia pe tema NATO / Foto: printscreen

Ungaria a calificat marți drept „stupidă” atitudinea Suediei, după ce un activist de extremă dreapta a ars un exemplar al Coranului la Stockholm, incident care a determinat Ankara să blocheze aderarea țării nordice la NATO.

 

Profanarea unei cărți religioase este „inacceptabilă”, a reacționat ministrul de Externe Peter Szijjarto, în cadrul unei conferințe de presă la Budapesta cu omologul său turc Mevlut Cavusoglu.

„Ar trebui să fie mai atenți”

Iar a spune că libertatea de exprimare prevalează, așa cum a făcut premierul Ulf Kristersson pentru a justifica autorizarea demonstrației, este „stupid”, a spus el. „Dacă o țară vrea să adere la NATO și încearcă să obțină sprijinul Turciei, atunci probabil că ar trebui să fie puțin mai atentă”, a declarat oficialul ungar, informează Alarabiya News.

În urma invaziei Rusiei în Ucraina, Finlanda și Suedia au depus o cerere comună de aderare la NATO, renunțând la decenii de nealiniere militară. Cererea, care trebuie să fie acceptată în unanimitate de toate cele 30 de state membre ale Alianței, a fost ratificată de toate statele, cu excepția Turciei și a Ungariei.

Deja acuzată că adăpostește „teroriști” kurzi, Suedia se află într-o situație dificilă pentru a obține undă verde de la Ankara, după o serie de demonstrații antiturce la Stockholm și arderea unui Coran.

De partea sa, Ungaria afirmă că nu are „nicio obiecție” față de aderarea celor două țări. „Avem o poziție clară”, a spus Szijjarto. „Susținem extinderea NATO, iar când parlamentul se va reuni din nou în februarie, problema va fi pe ordinea de zi și o vom rezolva rapid”, a promis el.

Termenul limită a fost amânat în repetate rânduri din cauza blocajului legislativ, iar opoziția acuză guvernul că trage de timp. Premierul naționalist Viktor Orban, un aliat apropiat al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, menține, de asemenea, o poziție ambiguă cu privire la războiul din Ucraina.

Deși a condamnat ofensiva rusă, el acordă un sprijin de formă Kievului, spre deosebire de partenerii săi din UE, și continuă să mențină legături energetice strânse cu Rusia.

author avatar
Tudor Borcea