AcasăȘTIRI EXTERNEUngaria. Comunitatea LGBT vrea promovarea homosexualității în rândul minorilor

Ungaria. Comunitatea LGBT vrea promovarea homosexualității în rândul minorilor

Ungaria. Comunitatea LGBT vrea promovarea homosexualității în rândul minorilor

Comunitatea minorităților sexuale din Ungaria denunță „presiuni pentru limitarea manifestărilor homosexualității. LGBT spun că un proiect de lege – care ar putea avea impact asupra programelor de publicitate și educație – aprinde ura înaintea alegerilor.

Comunitatea LGBT din Ungaria a acuzat guvernul primului-ministru Viktor Orbán că „susține homofobia” cu propuneri legale care interzic promovarea homosexualității în rândul minorilor.

Apărătorii minorităților sexuale afirmă că un proiect de lege al partidului conservator la putere, Fidesz  -care ar avea un impact asupra programelor de publicitate și educație – aprinde „flăcările urii” în țară înainte de alegerile generale din 2022.

Cea mai recentă propunere „încalcă în mod clar dreptul european și internațional”, a declarat Luca Dudits, membru al comitetului executiv al grupului maghiar pentru drepturi LGBTQ Háttér Society.

Această decizie intervine după ce Ungaria a aprobat anul trecut măsuri care interzic în mod eficient cuplurilor de același sex să adopte copii și care împiedică persoanele transgender să își schimbe în mod legal sexul.

Conform amendamentelor prezentate săptămâna aceasta, promovarea sau afișarea schimbării de gen sau a homosexualității în rândul persoanelor cu vârsta sub 18 ani ar deveni ilegală. Planul prevede, de asemenea, crearea unei noi liste de grupuri car vor fi autorizate să desfășoare programe de educație sexuală în școli.

Guvernul Ungariei „incită la ură”, a spus Dudits, adăugând că „vom contesta cu siguranță acest lucru”.

Maghiarii, în favoarea heterosexualilor

Ungaria este una dintre cele mai puțin tolerante societăți din Europa în ceea ce privește drepturile minorităților sexuale.

Un sondaj Eurobarometru din 2019 a arătat că 53% dintre maghiari nu au fost de acord cu afirmația că „nu este nimic în neregulă într-o relație sexuală între două persoane de același sex”.

Aproximativ 46% dintre maghiari nu au fost de acord cu ideea că „persoanele gay, lesbiene și bisexuale ar trebui să aibă aceleași drepturi ca și persoanele heterosexuale”, scrie Politico.

Partidul Fidesz, care se confruntă cu un sezon electoral dificil, a pus accent pe sprijinul său pentru un model tradițional de familie – și a folosit tot mai mult o retorică pe care activiștii pentru drepturi au descris-o drept „homofobă”.

Un membru senior al partidului Fidesz, care a vorbit sub condiția anonimatului, a declarat că scopul modificărilor legale propuse este „menținerea opoziției sub presiune”.

Unii critici spun că guvernul – care a fost acuzat și anterior că a folosit o retorică anti-musulmană, anti-romă și antisemită – se angajează într-un model de direcționare a diferitelor segmente ale societății, pentru câștig politic.

András Kádár, co-președintele Comitetului maghiar Helsinki, organism de supraveghere a drepturilor cu sediul la Budapesta, a declarat că „dispozițiile care interzic promovarea sau afișarea homosexualității se încadrează în tendința politicilor urii pe care această majoritate guvernamentală a adoptat-o ​​în ultimii ani împotriva diferitelor grupuri sociale”.

„Dispoziții ca acestea nu ar trebui adoptate sau implementate”, a adăugat el. „Sunt dăunătoare, rușinoase și încalcă drepturile fundamentale”.

În ciuda îngrijorărilor din ce în ce mai mari cu privire la legile și retorica anti-LGBTQ, Curtea Constituțională maghiară a decis că legea care interzice persoanelor fizice să își schimbe sexul în documentele legale nu se poate aplica procedurilor în curs.

Viktor Orban: Lasă-ne copiii în pace

„Putem spune cu siguranță că, în ceea ce privește homosexualitatea, Ungaria este o țară răbdătoare și tolerantă”,  declarat Viktor Orban într-un interviu. „Dar există o linie roșie care nu trebuie trecută și așa aș rezuma părerea mea: „ Lasă-ne copiii în pace”.

La sfârșitul anului trecut, Orban l-a denunțat public pe unul dintre cei mai apropiați aliați politici ai săi, europarlamentarul József Szájer, după ce acesta a participat la un chef cu bărbați goi și droguri.

Când a fost întrebat, în februarie, ce s-ar întâmpla dacă unul dintre copiii săi ar spune că este homosexual, Orban a spus că „ar fi un test major, dar până acum bunul Dumnezeu ne-a cruțat”.

El a adăugat: „Bineînțeles că eu și soția mea ne-am iubi întotdeauna copiii, indiferent de înclinațiile lor”.

author avatar
Tudor Borcea