Administrația Biden avansează cu un plan de limitare a veniturilor Kremlinului din exporturile de petrol prin impunerea unui plafon de preț pentru livrările Rusiei în străinătate.
Secretarul adjunct al Trezoreriei SUA, Wally Adeyemo, a vizitat India, unde plafonarea prețurilor a fost unul dintre numeroasele subiecte de discuție.
India a apărut ca salvator al exporturilor de țiței rusesc evitate de cumpărătorii europeni, iar liderii săi sunt îngrijorați de faptul că sprijinul pentru planul american ar pune capăt fluxului de petrol ieftin. Probabil că au dreptate.
Poate că strategia SUA este greșită. Oficialii sunt pe bună dreptate îngrijorați de faptul că sancțiunile Uniunii Europene asupra țițeiului rusesc, care urmează să intre în vigoare la 5 decembrie, ar putea duce la creșterea prețurilor la petrol. Acestea ar putea scoate încă 2 milioane de barili pe zi de pe o piață restrânsă, potrivit datelor de urmărire a navelor monitorizate de Bloomberg. O interdicție ulterioară asupra produselor rafinate ar putea fi și mai dăunătoare.
Prin impunerea unui plafon de preț, SUA speră să lovească în cufărul de război al Rusiei, păstrând în același timp fluxurile de petrol din această țară. Desigur, acest lucru va funcționa numai dacă Rusia va fi de acord să își vândă petrolul în condițiile unor astfel de restricții. Evident că nu o va face.
Dar amenințarea le-a determinat pe companiile petroliere rusești să se gândească la asigurarea piețelor pentru țițeiul lor – în China, India sau Singapore.
Cu toate acestea, producția rusă de petrol – care până acum a rămas rezistentă în fața presiunii fără precedent din Europa și SUA – este de așteptat să scadă după revenirea din iunie și iulie, din cauza recesiunii economice la nivel național și a scăderii operațiunilor de rafinărie și a exporturilor.