AcasăȘTIRI EXTERNEUnde sunt banii din taxarea Big Tech?

Unde sunt banii din taxarea Big Tech?

Deocamdată nu prea sunt și o să se strângă puțini. Se pare că susținătorii europeni ai impozitării giganților din Silicon Valley vorbesc despre orice în afară de bani.

Negociatorii din 140 de țări, inclusiv din Uniunea Europeană și SUA s-au reunit la un summit de trei zile pentru a începe discuțiile despre cum să impoziteze lumea digitală. Un acord era așteptat la sfârșitul lui 2020, dar s-a amânat până pe 30 iunie. Guvernele UE susțin că Big Tech a beneficiat în mod disproporționat în timpul crizei pandemiei în curs, spre deosebire de economiile locale devastate și, prin urmare, ar trebui să suporte mai mult din povara recuperării economiei în ansamblu, potrivit Politico. Dar chiar și cele mai bune estimări   ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică(OCDE), un grup de țări în mare parte bogate care supraveghează negocierile globale, arată că orice astfel de taxe (atât pentru companiile digitale, cât și pentru cele non-digitale) vor genera puțin peste 100 de miliarde de euro pe an. Mai precis 1,8 miliarde anual în privința giganților tehnologici –  nu este este o sumă pe care nu ar putea să o suporte, în vreme ce UE și SUA au acordat colectiv trilioane pentru fondurile de recuperare Covid-19 în ultimele luni.

UE colectează mărunțiș

Există o recunoaștere din partea oficialilor implicați în discuții că aceste noi impozite digitale abia vor mișca indicatorul pentru rambursarea muntelui datoriilor publice preluate în timpul pandemiei, chiar dacă acestea au crescut tensiunile – și ar putea încă să încurajeze războaie comerciale – între țările care ar trebui să aibă dreptul de a impozita unele dintre cele mai mari nume din Silicon Valley. „Ceea ce este în joc în domeniul digitalului este mai mult simbolic decât în ​​ceea ce privesc banii. Veniturile care ar fi colectate sunt limitate, vorbim de câteva miliarde, nu mai mult”, a declarat Pascal Saint-Amas, șeful centrului de politici fiscale al OCDE. Franța a început să colecteze impozitul pe serviciile digitale naționale, care vizează aproape exclusiv companiile de tehnologie din SUA, în decembrie. La începutul acestei luni, Spania a declarat că a întârziat propria taxă pentru companiile digitale până în iulie. Este probabil ca Regatul Unit să înceapă să primească venituri fiscale de la Google, Facebook și alții prin intermediul regimului său de impozitare digitală intern în septembrie.Toate cele trei țări au fost de acord să își anuleze regulile naționale dacă se ajunge la un acord global de impozitare digitală. „Câștigătorii crizei economice sunt giganții digitali”, spune Bruno Le Maire, ministrul francez de finanțe. „Cum puteți explica unor sectoare care au fost puternic afectate de criză și care își plătesc nivelul datorat al impozitelor pe care gigantii digitali nu vor trebui să plătească aceeași sumă din taxe? Peste Atlantic, de când Joe Biden s-a instalat la Casa Albă, parlamentarii americani rămân hotărâți în opoziția lor cu planurile fiscale digitale ale altor țări. “Impozitele discriminatorii pentru companiile americane sunt inacceptabile”, subliniază Ron Wyden, președintele Comitetului de Finanțe al Senatului SUA.

author avatar
Radu Jacotă Redactor