AcasăȘTIRI EXTERNEUnde dai și unde crapă: ce se întâmplă cu iahturile oligarhilor după...

Unde dai și unde crapă: ce se întâmplă cu iahturile oligarhilor după ce au fost confiscate?

Guvernele care au confiscat iahturile și vilele oligarhilor ruși se confruntă acum cu o întrebare mai dificilă: ce să facă cu ele?

Sancțiunile împotriva acestor miliardari, impuse de Uniunea Europeană, Marea Britanie, SUA și alte țări,  au declanșat un val de înghețare a activelor în toată Europa.

Magnații Alexei Mordașov, Igoc Sechin și Aliser Ushmanov au rămas fără superiahturile folosite în Italia și Franța.

Cu toate acestea, experții în sancțiuni spun că vor urma bătălii în instanță, prelungite ani de zile, deoarece legile variază în funcție de țară.

„Ne aflăm în ape neexplorate”, a declarat pentru CNBC Benjamin Maltby, partener la Keystone Law din Marea Britanie și expert în dreptul iahturilor și bunurilor de lux. „Situațiile pe care le vedem acum nu au mai avut loc niciodată înainte.”

Experții juridici subliniază că, în general, sancțiunile în sine nu permit țărilor să preia pur și simplu proprietatea asupra iahturilor, avioanelor și caselor oligarhului.

În temeiul sancțiunilor anunțate de SUA și Europa, membrii elitei ruse care „s-au îmbogățit pe cheltuiala poporului rus” și l-au „ajutat pe Putin” la invadarea Ucrainei vor avea activele „înghețate și proprietatea blocată.”

Zona gri

Conform legislației SUA și a majorității legilor din Europa, activele care sunt înghețate rămân în proprietatea oligarhului, dar nu pot fi transferate sau vândute. Sechin și Mordașov, de exemplu, vor continua să dețină iahturile lor, dar acestea vor fi securizate în docuri de către autorități și împiedicate să navigheze.

Pentru a sechestra și a prelua proprietatea asupra iahtului sau vilei unui oligarh, procurorii guvernamentali trebuie să dovedească că proprietatea a făcut parte dintr-o infracțiune.

Conform legii americane privind confiscarea civilă, un bun „folosit pentru a comite o infracțiune” sau care „reprezintă veniturile unei activități ilegale” poate fi confiscat numai cu mandat.

Dovada criminalității în cazurile de confiscare a bunurilor poate dura ani. „Oligarhii ar putea argumenta în mod rezonabil: am acționat în conformitate cu legile care erau în vigoare în Rusia și în Europa”, a spus Maltby.

Oligarhii folosesc companii fictive, trusturi, jurisdicții offshore și o rețea de membri ai familiei și asociați pentru a-și ascunde adevărata proprietate.

Superiahturile  sunt aproape întotdeauna deținute de entități juridice separate, mai degrabă decât de persoane fizice, și sunt de obicei înregistrate în Insulele Cayman, Insulele Virgine Britanice sau Panama, care au legi favorabile pentru confidențialitatea încrederii.

Prin urmare, aceste bunuri confiscate rămân într-o zonă gri. Oligarhii sunt responsabili din punct de vedere tehnic să plătească pentru echipajele iahturilor,  întreținerea și taxele aferente. Dar pot refuza să o facă.  Autoritățile care dețin acum navele sau proprietățile ar putea găsi imposibil să colecteze fonduri de la oligarhi, deoarece – ironia sorții –  nu au voie să efectueze tranzacții financiare cu persoane sancționate.

author avatar
Radu Jacotă Redactor