AcasăȘTIRI EXTERNEUnda de șoc a războiului Rusiei: mâncare scumpă, piețe tensionate, adio...

Unda de șoc a războiului Rusiei: mâncare scumpă, piețe tensionate, adio creștere economică

Când Rusia a invadat Ucraina, nimeni nu știa cât va dura conflictul care a urmat sau cât de profunde vor fi undele de șoc transmise în Europa sau în restul lumii.

Cu toate acestea, pe măsură ce războiul se apropie de a treia lună, consecințele economice devin din ce în ce mai clare, iar perspectivele nu arată bine.

Pe fondul unor presiuni inflaționiste deja ridicate la nivel mondial pe fondul creșterii prețurilor la alimente și energie și al perturbării lanțurilor de aprovizionare ca urmare a pandemiei de coronavirus, războiul dintre Rusia și Ucraina exacerbează tensiunile dintre cerere și ofertă, dăunează sentimentului consumatorilor și amenință creșterea economică mondială.

Inflația, spaima investitorilor

Piețele financiare globale continuă să se concentreze asupra Ucrainei, a doua fază a invaziei ruse a provocat lupte aprige în estul țării: bătălia pentru Donbas ar putea determina determina rezultatul războiului.

Investitorii sunt speriați de inflația rampantă și de efectul ei de încetinire asupra creșterii globale – Fondul Monetar Internațional estimează că rata inflației în zona euro va ajunge la 5,3% și în SUA la 7,7%, în acest an.

Băncile central sunt așteptate să introducă majorări mai agresive ale ratei dobânzii pentru a controla creșterea prețurilor.

Creștere globală lovită

Indiferent de ceea ce se va întâmpla pe front în următoarele zile și săptămâni, undele de șoc ale conflictului vor continua să se răsfrângă în întreaga lume, atât Banca Mondială, cât și FMI reducându-și previziunile de creștere globală.

FMI și-a redus proiecțiile de creștere economică la nivel mondial pentru 2022 și 2023, afirmând că impactul economic al invaziei Rusiei în Ucraina se va „propaga pe scară largă, adăugând presiuni asupra prețurilor și exacerbând provocări politice semnificative”.

Între timp, Banca Mondială și-a redus prognoza de creștere globală pentru acest an, de la 4,1% la 3,2%, citând presiunea pe care războiul a pus-o asupra economiei globale.

Jari Stehn, economist-șef european la Goldman Sachs, a declarat miercuri pentru CNBC că impactul războiului din Ucraina frânează deja economia Europei.

Crește prețul alimentelor

Comparativ cu martie 2021, prețurile globale la alimente calculate de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) sunt cu 36,6% mai mari.

În condițiile în care războiul converge cu alte perturbări – tensiuni în lanțul de aprovizionare, inflație și pandemie – acesta reprezintă acum „o amenințare iminentă la adresa aprovizionării cu alimente la nivel mondial”, subliniază Daniel Aminetzah, lider al McKinsey’s Chemicals and Agriculture Practices.

Regiunea Ucraina-Rusia este văzută ca fiind una dintre puținele „coșuri de pâine” (sau mari producători de alimente) la nivel mondial și joacă un rol vital nu numai ca exportator de produse de bază, cum ar fi cerealele, ci și ca unul dintre principalii furnizori de îngrășăminte la nivel mondial.

Cele două țări sunt responsabile pentru aproximativ 30% din exporturile globale de grâu și 65% din cele de floarea-soarelui, în contextul în care aceste piețe sunt din ce în ce mai strânse și mai interconectate.

Nu există semne că Rusia este dispusă să cedeze în curând, în ciuda faptului că a fost lovită de o serie de sancțiuni internaționale. Este puțin probabil ca aceste sancțiuni să-l descurajeze pe președintele  Vladimir Putin de la obiectivele sale în Ucraina.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
590 afisari

4 COMENTARII

  1. SITE-UL CARE IMPUNE CENZURA SI DICTATURA IN ROMANIA !!! FALSI JURNALISTI , SIMPLI COPISTI PLAGIATORI, LINGAI IN CÙR A CLASEI POLITICE , MÙISTI PROFESIONISTI
    SI SLUGI CREDINCIOASE SUNT ZILNIC CU ARTICOLE ELOGIOASE , SCARBOASE PANA LA VOMA , SI ODE LA ADRESA JEGURILOR DIN FRUNTEA TARII CE AU DISTRUS TOTAL ROMANIA SI AU INDATORAT-O PENTRU SECOLE

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger