Mii de oameni au fost îngroziți de erupția violentă a vulcanului care s-a trezit la viață după opt secole. Ultima erupție a vulcanului situat la aproximativ 40 de kilometru de capitala islandeză Reykjavik a fost în anul 1240.
Erupția vine după ce zeci de mii de cutremure au avut loc în ultimele săptămâni în apropierea capitalei Islandei. Peste 40.000 de cutremure – unele cu magnitudini considerabile, de până la 5,7 – s-au produs începând cu 24 februarie.
„Erupţia a început la Fagradalsfjall în Geldingadalur la ora 20.45 GMT. Este considerată de mică dimensiune şi fisura lungă de 500-700 de metri. Lava are o dimensiune mai mică de un kilometru pătrat”, a indicat într-un comunicat Serviciu meteorologic (IMO), care supraveghează activitatea seismică, potrivit stiripesurse.ro.
Un şuvoi de lavă curgea dintr-o crăpătură din pământ în Geldingadalur, în apropiere de muntele Fagradalsfjall, potrivit imaginilor video filmate dintr-un elicopter de Garda de coastă.
A new video of the eruption at Geldingardalur valley in Reykjanes peninsula. Taken from the Coast Guard helicopter. #Reykjanes #Eruption #Fagradalsfjall pic.twitter.com/B862heMzQL
— Icelandic Meteorological Office – IMO (@Vedurstofan) March 19, 2021
Vulcanul nu este considerat o amenințare pentru niciun oraș
Sistemul vulcanic din Krysuvik, care nu are crater principal, este situat la sud de muntele Fagradalsfjall, în peninsula Reykjanes din sud-vestul Islandei. Locul erupţiei se află la aproape 5 kilometri adâncime.
Poliţia şi Garda de Coastă au fost trimise la faţa locului, dar populaţia a primit recomandarea de a nu se apropia. Oficialii au spus însă că erupția vulcanului pare mică și nu este considerată o amenințare pentru niciun oraș.
Aceștia au transmis că lava se mișcă foarte lent. La patru ore după erupția inițială, lava a acoperit aproape un kilometru pătrat. „Toată lumea se urcă în mașini pentru a merge până acolo”, a declarat un rezident al orașului Grindavik, aflat la doar 8 km distanță de erupție.