AcasăȘTIRI EXTERNEUn vulcan din Islanda a erupt după 780 de ani. Activitatea seismică...

Un vulcan din Islanda a erupt după 780 de ani. Activitatea seismică și vulcanică este foarte intensă – VIDEO

vulcanUn vulcan din Islanda a erupt după 780 de ani. Activitatea seismică și vulcanică este foarte intensă - VIDEO / foto: NBC

Mii de oameni au fost îngroziți de erupția violentă a vulcanului care s-a trezit la viață după opt secole. Ultima erupție a vulcanului situat la aproximativ 40 de kilometru de capitala islandeză Reykjavik a fost în anul 1240.

Erupția vine după ce zeci de mii de cutremure au avut loc în ultimele săptămâni în apropierea capitalei Islandei. Peste 40.000 de cutremure – unele cu magnitudini considerabile, de până la 5,7 – s-au produs începând cu 24 februarie.

„Erupţia a început la Fagradalsfjall în Geldingadalur la ora 20.45 GMT. Este considerată de mică dimensiune şi fisura lungă de 500-700 de metri. Lava are o dimensiune mai mică de un kilometru pătrat”, a indicat într-un comunicat Serviciu meteorologic (IMO), care supraveghează activitatea seismică, potrivit stiripesurse.ro.

Un şuvoi de lavă curgea dintr-o crăpătură din pământ în Geldingadalur, în apropiere de muntele Fagradalsfjall, potrivit imaginilor video filmate dintr-un elicopter de Garda de coastă.

 

Vulcanul nu este considerat o amenințare pentru niciun oraș

Sistemul vulcanic din Krysuvik, care nu are crater principal, este situat la sud de muntele Fagradalsfjall, în peninsula Reykjanes din sud-vestul Islandei. Locul erupţiei se află la aproape 5 kilometri adâncime.

Poliţia şi Garda de Coastă au fost trimise la faţa locului, dar populaţia a primit recomandarea de a nu se apropia. Oficialii au spus însă că erupția vulcanului pare mică și nu este considerată o amenințare pentru niciun oraș.

Aceștia au transmis că lava se mișcă foarte lent. La patru ore după erupția inițială, lava a acoperit aproape un kilometru pătrat. „Toată lumea se urcă în mașini pentru a merge până acolo”, a declarat un rezident al orașului Grindavik, aflat la doar 8 km distanță de erupție.

author avatar
Andreea Vlad
308 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger