AcasăȘTIRI EXTERNECOD ROȘU în Arctica! Seiful destinat sfârşitului lumii, distrus de un val...

COD ROȘU în Arctica! Seiful destinat sfârşitului lumii, distrus de un val extrem de căldură?! Viitorul omenirii, în pericol

Un val extrem de căldură afectează „Seiful destinat sfârşitului lumii” situat în Arctica!Un val extrem de căldură afectează „Seiful destinat sfârşitului lumii” situat în Arctica!

Ce loc mai bun pentru a construi „seiful pentru sârșitul lumii” decât insulele îndepărtate, acoperite de zăpadă din Svalbardul arctic al Norvegiei? Situat la aproximativ 1.000 de kilometri de Polul Nord, „seiful” este îngropat în permafrost (n.r. sol care rămâne înghețat tot anul) pentru a proteja mostrele de semințe adăpostite în el. Dar un val de căldură ciudat provoacă topirea gheții din regiune ceea ce pune în pericol seiful destinat salvării lumii în cazul unei catastrofe.

După câteva zile de vreme caldă aproape record, în iulie, temperaturile din Svalbard au atins 21,7 ℃, a informat institutul meteorologic al țării. Aceasta este cel mai mare temperatură înregistrat vreodată aici, depășind recordul anterior de 21,3 ℃ stabilit în urmă cu peste 40 de ani, și reprezintă un contrast accentuat cu media regiunii care se situează între 5-7 ℃, specifică acestei perioade a anului.

Svalbard Global Seed Vault – cunoscut și sub numele de Doomsday Vault – este un buncăr gigantic, situat la adâncime în interiorul unui munte înconjurat de zone pustii înzăpezite. Facilitatea stochează aproape 900.000 de eșantioane de semințe din întreaga lume și acționează ca un fel de plan de rezervă pentru agricultură, în cazul în care un dezastru ar schimba regiuni mari de pe glob sau în lume ar avea loc o catastrofă, cum ar fi războiul nuclear sau schimbările climatice extreme.

Seiful – „poliță de asigurare pentru securitatea alimentară”

În interiorul facilității, temperaturile sunt menținute sub minus 18 ℃, sufiecient de joase pentru a menține probele de semințe în siguranță timp de cel puțin 200 de ani, chiar și fără energie de rezervă. Dar schimbările climatice provoacă probleme în interiorul seifului.

În 2016, care a fost cel mai cald anotimp în conformitate cu NASA, temperaturile în creștere au determinat apele topite să pătrundă în tunelul de intrare. Deși nu s-au deteriorat semințele, apa a provocat daune mari și a afectat reputația seifului despre care se credea că este învincibil în fața în calamităților naturale sau a celor provocate de om.

De ceva timp, în zonă, temperaturile cresc constant. Cifrele din 2017 arată că temperaturile medii sunt cuprinse între 3-5 ℃, mai mari decât cele din 1971, conform raportului Climate in Svalbard 2100.

Între 2071 și 2100, temperaturile medii din întregul arhipelag vor crește cu 7-10 ℃, potrivit raportului, scurtând sezonul de zăpadă și cauzând pierderi de permafrost.

„Seiful destinat sfârşitului lumii”, în pericol din cauza schimbărilor climatice

Ceea ce se întâmplă în Svalbard este reprezintă un efect al schimbărilor mai largi care afectează întinderea arctică, care se încălzește de două ori mai repede decât restul planetei. O parte din Arctica canadiană începe să se dezghețe cu 70 de ani mai devreme decât se prevedea, au descoperit oamenii de știință de la Universitatea Fairbanks din Alaska, semn că schimbările climatice ar putea avea loc mai repede decât se credea.

Pe măsură ce veri mai calde decât media destabilizează permafrostul, o mare parte din acesta fiind înghețate de câteva milenii, metanul și alte gaze din gheață ar putea fi eliberate la scară largă, accelerând schimbările climatice. La rândul lor, temperaturile mai calde ar duce la pierdere și mai accentuată a permafrostului.

Topirea gheții, pe uscat și pe mare, distruge habitatele pentru specii precum urșii polari și vulpile arctice, care folosesc zăpada ca camuflaj fie pentru a vâna hrană, fie pentru a evita prădătorii.

Un val extrem de căldură afectează „Seiful destinat sfârşitului lumii” situat în Arctica!
Un val extrem de căldură afectează Seiful destinat sfârşitului lumii situat în Arctica

Omul de știință în climatologie Dr Boris K Biskaborn, de la Centrul de cercetare polară și marină a Institutului Alfred Wegener, a constatat că temperaturile solului permafrost din regiunea arctică au crescut cu 0,39 ℃ între 2008 și 2016. O tendință similară a fost întâlnită în Antarctica, cu creșteri de 0,29 ℃ în aceeași perioadă.

Încălzirea temperaturilor solului este un indiciu al efectelor din ce în ce mai mari cauzate de schimbările climatice. Boric Biskaborn prezice că topirea permafrostului ar putea duce la creșterea temperaturilor aerului arctic de până la 0,27 ℃ până în 2100.

Banca de semințe a Svalbard există pentru a proteja resursele naturale cele mai valoroase din lume împotriva catastrofelor. Pentru a putea evita retragerea stratului de permafrost și topirea ghețarilor, abordarea cauzelor care stau la baza schimbărilor climatice este o prioritate.

author avatar
Alexandru Tîrcavu
577 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger