AcasăȘTIRI EXTERNEUn vaccin care țintește subvariantele Omicron. Când va fi aprobat de Agenția...

Un vaccin care țintește subvariantele Omicron. Când va fi aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente

Un vaccin care țintește subvariantele Omicron. Când va fi aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente / Foto: printscreen

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a declarat, miercuri, că intenționează să aprobe până în toamnă un vaccin Pfizer/BioNTech anti-Covid-19 care vizează două subvariante ale tulpinii Omicron care se răspândesc rapid.

Subvariantele BA.4 și BA.5 ale Omicron alimentează o creștere a numărului de cazuri de Covid-19 în Europa și SUA, ceea ce a determinat OMS să declare luna trecută că pandemia este „departe de a se fi încheiat”.

Subvariantele „fentează” mai ușor sistemul imunitar

Autoritatea europeană de reglementare a declarat luni că a lansat o analiză a unei versiuni adaptate a serului anti-Covid-19 de la Pfizer care vizează aceste două subvariante, care se transmit mai ușor și evită mai ușor sistemul imunitar decât tulpinile anterioare.

„EMA se așteaptă să primească o cerere pentru vaccinul adaptat BA.4/5 dezvoltat de Pfizer/BioNTech, care va fi evaluat pentru o potențială aprobare timpurie în toamnă”, a declarat un purtător de cuvânt al EMA într-un e-mail.

Se așteaptă ca acest lucru să vină „la scurt timp după” aprobarea așteptată a altor două vaccinuri adaptate de Pfizer și de rivalul său Moderna, care vizează tulpina originală Covid-19 și subvarianta BA.1 anterioară a Omicron, a declarat purtătorul de cuvânt, informează France 24.

Pfizer și Moderna au depus cereri separate de aprobare a vaccinurilor la 22 iulie, a precizat purtătorul de cuvânt. EMA a declarat anterior că primele seruri care vizează Omicron ar putea fi aprobate încă din septembrie.

author avatar
Tudor Borcea