Un vaccin antigripal universal care protejează împotriva tuturor tulpinilor de virus ar putea fi disponibil în următorii doi ani, un pas important în protejarea împotriva unei pandemii de gripă potențial devastatoare. Cercetătorii lucrează la vaccinuri universale împotriva gripei de mai bine de un deceniu.
Specialiștii au constatat că un vaccin experimental bazat pe aceeași tehnologie ARNm utilizată în cazul vaccinurilor Covid-19, care au avut un mare succes, protejează șoarecii și dihorii împotriva gripei severe, deschizând calea pentru testele clinice la om.
„Potențialul este uriaș”
John Oxford, neurolog la Universitatea Queen Mary din Londra, a declarat că acest vaccin, dezvoltat la Universitatea din Pennsylvania, ar putea fi gata de utilizare în iarna următoare. „Nu pot sublinia îndeajuns de mult ce descoperire reprezintă această lucrare”, a declarat Oxford pentru BBC. „Potențialul este uriaș și cred că uneori subestimăm acești mari viruși respiratori”.
Descoperirea, publicată în revista Science, este considerată un pas important către o injecție care ar putea ajuta la protejarea oamenilor de o pandemie de gripă potențial devastatoare. Vaccinurile antigripale sezoniere, care protejează împotriva a până la patru tulpini de virus, sunt actualizate în fiecare an pentru a se asigura că se potrivesc bine cu virusurile gripale aflate în circulație.
Noul vaccin este conceput pentru a pregăti sistemul imunitar împotriva tuturor celor 20 de subtipuri de gripă A și B, ceea ce ar putea permite organismului să facă față oricărui virus gripal care apare, scrie The Guardian.
Ultima pandemie de gripă a avut loc în 2009, când un virus care a trecut de la porci la oameni s-a răspândit în întreaga lume. Deși acea epidemie a fost mult mai puțin letală decât se temeau oficialii din domeniul sănătății, pandemia de gripă din 1918 a demonstrat cât de periculoase pot fi noile tulpini care pot ucide zeci de milioane de oameni.
Niveluri ridicate de anticorpi
Oferirea unui nivel „de bază” de imunitate împotriva tuturor tulpinilor de gripă ar putea duce la mult mai puține boli și mai puține decese în cazul următoarei pandemii de gripă, a declarat doctorul Scott Hensley, un cercetător din echipa din Pennsylvania. Experimentele efectuate pe șoareci și dihori au arătat că vaccinul antigripal cu ARNm a provocat niveluri ridicate de anticorpi care au fost stabile timp de mai multe luni și au protejat împotriva virusului.
În timp ce rezultatele testelor pe animale sunt promițătoare, sunt necesare teste clinice pentru a vedea dacă vaccinul protejează oamenii în același mod, fără a provoca efecte secundare problematice.
Vaccinul ridică semne de întrebare pentru autoritățile de reglementare cu privire la aprobarea unei injecții care ar putea proteja împotriva unor viruși cu potențial pandemic, dar care nu au apărut încă efectiv.
„Acest vaccin a fost testat doar pe animale până în prezent și va fi important să se investigheze siguranța și eficacitatea sa la om”, a declarat doctorul Andrew Freedman, specialist în boli infecțioase la Universitatea Cardiff. „Pare a fi o abordare foarte promițătoare pentru atingerea obiectivului de a produce un vaccin universal împotriva gripei, precum și vaccinuri care să protejeze împotriva mai multor membri ai altor familii virale, cum ar fi rinovirusurile și coronavirusurile”.
Adolfo García-Sastre, directorul Institutului pentru Sănătate Globală și Agenți Patogeni Emergenți de la spitalul Mount Sinai din New York, a declarat că actualele vaccinuri antigripale nu protejează împotriva virusurilor gripale cu potențial pandemic. „Acest vaccin, dacă va funcționa bine la oameni, ar realiza acest lucru”.