AcasăȘTIRI EXTERNEUn trilion de dolari ascunși în străinătate. Bogăția oligarhilor este protejată

Un trilion de dolari ascunși în străinătate. Bogăția oligarhilor este protejată

În ultima săptămână, o serie de de mega iahturi deținute de  oligarhii ruși au fost confiscate sau dezactivate în porturile europene. Sancțiunilor Occidentului încearcă să-l îndepărteze pe Vladimir Putin de războiul său împotriva Ucrainei. Dar avuțiile miliardarilor Rusiei sunt bine protejate.

„Rusia are cel mai mare volum de bani negri din lume ascuns în străinătate, aproximativ 1 trilion de dolari, atât în ​​termeni absoluți, cât și ca procent din PIB-ul său național”, potrivit unui raport al Consiliului Atlantic.

„Eforturile actuale de identificare, depistare și înghețare a activelor companiilor și oligarhilor ruși sancționați sunt grav îngreunate de lacunele, legile privind secretul și deficiențele sistemului financiar global”, a declarat grupul de advocacy Tax Justice Network.

Deoarece jurisdicțiile offshore tranzacționează în mod secret, există puține informații despre tipul de instrumente pe care oligarhii  le folosesc pentru a-și păstra banii în siguranță –  sau dacă chiar mută bani –  deoarece nu există date despre ieșirile de capital dintr-o țară într-o anumită jurisdicție.

Pe lângă paradisurile fiscale, există și alte destinații ale magnaților ruși, precum Emiratele Arabe Unite, unde, potrivit Al Jazeera, “își pot transfera numerarul și afacerile”.

“Întregul Dubai este este configurat pentru a găzdui banii ilegali. Aceasta este o caracteristică a sistemului, nu o eroare”, spune Jodi Vittori, co-fondator al Anti-Corruption Advocacy Network și profesor la Universitatea Georgetown.

Experții urmăresc, de asemenea, China, care s-a apropiat din ce în ce mai mult de Rusia și joacă un rol important în spălarea banilor bazată pe comerțul global. Acest sistem bazat permite afaceriștilor ruși să deghizeze veniturile ilicite fie prin suprafacturarea sau subfacturarea mărfurilor, facturarea multiplă sau falsificarea documentelor comerciale.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
828 afisari

1 COMENTARIU

  1. Constituția României: „Art. 30 – Libertatea de exprimare
    (1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile. (2) Cenzura de orice fel este interzisă.”

    ,,Cine sunt ucrainenii și ce au vrut ei în istorie…
    1. În 1918 au dorit anexarea Basarabiei si doar prezenta militară a românilor a forțat retragerea acestei cereri; 2. În 1945 au dorit anexarea Basarabiei si doar presiunea lui Stalin a forțat eliminarea acestei pretenții; 3. În 1992 au participat cu trupe la războiul de pe Nistru, alături de trupele ruse împotriva celor românești, pentru a desprinde regiunea transnistreană, pe care si-o doreau atât de mult pentru ei; 4. Din 1992 până în prezent au fost parte activă din formatul de negociere pentru regiunea transnistreană; 5. În mod permanent au susținut poziția Rusiei si au făcut tot ceea ce este posibil ca negocierile să fie formale si să eșueze; 6. Cea mai mare parte a mafiei ce a condus Republica Moldova după 1991 este reprezentată de ucraineni si nu de ruși; aceștia aveau rolul clar dat de la Kiev ca Republica Moldova sa eșueze pe toate planurile; cei care au condus regiunea transnistreană, care promovează separatismul la Bălti, Cahul si Găgăuzia sunt ucraineni si nu ruși; 7. ucrainenii au dus o politica de distrugere a identității românești din teritoriile ocupate, mai dură chiar decât Stalin în restul imperiului; 8. În mod arbitrar, Ucraina deține următoarele teritorii românești: patru cincimi din Maramureșul istoric (ținuturile Apsei de Sus si de Jos, Barjavei, Izvoarele Tisei), nordul Bucovinei istorice, Bugeacul (Ismail, Cetatea Albă), Insula Șerpilor, cu toate dăruite lor de foștii sovietici ; 9. Timp ce câțiva ani ne-am certat pe la Haga, iar acum ei sunt foarte suparăți pe noi pentru pierderea platformei continentale; 10. Una din problemele principale ce stă în calea reunirii celor două state românești este tocmai Ucraina, ce manifestă o opoziție mai mare chiar decât Rusia; 11. Ea vede în această reunire eventuale pretenții teritoriale ale țării noastre asupra teritoriului ucrainean; 12. Prima măsură luata de „europeniștii ucraineni” a fost aceea de a interzice limbile regionale, inclusiv limba română; 14. Crimeea nu a aparținut niciodată Ucrainei, iar ucrainenii sunt minoritari acolo; ea a fost dăruită în semn de prietenie de către Nikita Hrușciov în perioada sovietică, un gest mai mult formal si niciodată efectiv; 15. În Crimeea prezenta ucraineană era mai mult formală. Putin vrea de fapt înapoi ceea ce îi aparține, adică bunurile pe care le avea înainte de căsătorie. Cererea Rusiei este una normala (din perspectiva dreptului istoric si nu cel internațional) din moment ce aceasta era un inel de nuntă; 16. Sper că nu ați uitat cazurile Canalul Bastroe si nava Rostok din Delta Dunării.’’

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger