Top Aces nu este o companie de mercenari aeropurtați care poartă război pentru cel mai mare ofertant, ci o „escadrilă de agresori” profesionistă. Adică, piloții săi imită tacticile și tehnicile forțelor aeriene inamice pentru a antrena US Air Force să răspundă la acestea. Cu alte cuvinte, este un Top Gun privat.
Alpha Jet, A-4 Skyhawk, Learjet 35 A și chiar F-16. Acest arsenal de avioane de luptă și civile nu aparține unei armate naționale, ci unei companii private, Top Aces Corp.
Compania este de altfel singura entitate privată din lume care deține mai multe avioane F-16.
În 1968, Navy Fighter Weapons School, supranumită Top Gun și popularizată prin filmul cu același nume, a fost prima școală militară care a folosit escadrile de agresori pentru a antrena piloți americani în luptă apropiată împotriva avioanelor MiG-17 sovietice.
Penurie de agresori
Dar astăzi, după cum relatează The Drive, Forțele Aeriene ale SUA se confruntă cu o penurie de escadrile de acest tip pentru a-și antrena următoarea generație de piloți și avioane.
În 2019, Top Aces a fost astfel una dintre cele șase companii care au beneficiat de cele 6,4 miliarde de dolari oferite de US Air Force pentru a participa la exerciții „red flag” ca escadrilă de agresori, scrie Slate.
Avioanele F-16 recent achiziționate de companie sunt coloana vertebrală a continuării operațiunilor ale Top Aces. Avioanele moderne de luptă, inclusiv F-22 și F-35, sunt atât de avansate încât armata Statelor Unite întâmpină greutăți în a găsi agresori de același nivel.
Pentru a combate eficient aeronavele moderne, F-16, nava amiral a aviației de luptă americană de zeci de ani, reprezintă un minimum. Dar la un preț de 12 până la 35 de milioane de dolari fiecare, acest tip de mașină nu este la îndemâna tuturor companiilor private.
Este și motivul pentru care, anul trecut, Top Aces a cumpărat de la armata israeliană 29 de modele F-16 din 1979, exportate de SUA în Israel în 1980 și retrase în 2015.
Compania a modificat apoi aceste modele, echipându-le cu un sistem conceput de ea, numit Aggressor Mission System (AAMS).
În funcție de client și de nevoile acestora, AAMS poate integra diferite radare și funcționalități moderne, precum și să simuleze sistemele de atac ale armatei inamice alese.
Primul zbor de testare al unui F-16 echipat cu AMMS a fost finalizat cu succes la 19 ianuarie în acest an.