AcasăȘTIRI EXTERNEUn tanc israelian Merkava, în flăcări lângă Fâșia Gaza

Un tanc israelian Merkava, în flăcări lângă Fâșia Gaza

Un tanc israelian Merkava, în flăcări lângă Fâșia Gaza/ Foto: Defence Blog

Un tanc Merkava aparținând IDF (forțele armate iaraeliene), care era transportat de un camion în apropiere de frontiera cu Fâșia Gaza, a luat foc.

Imaginile cu tancul în flăcări, transportat de camion, au fost publicate pe contul de Twitter ZOKA. Se pare că imaginile au fost surprinse în apropierea frontierei dintre Israel și Fâșia Gaza și, potrivit Defence-Blog, care citează mai multe discuții pe Twitter între utilizatori, există posibilitatea ca tancul să fi fost lovit de o rachetă, ori camionul care transporta tehnica militară să fi atins o mină.

Merkava Mk4 este un tanc de luptă principal folosit de armata israeliană. Este echipat cu un tun de 120 mm calibru care generează o viteză inițială mai mare a proiectilului, care este o caracteristică esențială pentru muniția avansată cu energie cinetică.

Merkava Mk4 poate folosi diferite tipuri de muniție de 120 mm, inclusiv proiectile APFSDS-FS (cinetice) de 120 mm, și derivatele lor de antrenament, tipurile HEAT (hollow-charge) și muniții antipersonal / anti-material care au fost deja utilizate în operațiuni de luptă cu tipurile Merkava anterioare.

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) nu au comentat până în prezent incidentul, scrie Defense Romania.

Pe fondul escaladării conflictului dintre Hamas și Israel, forțele armate israeliene au desfăşurat artileria și infanteria mecanizată de-a lungul frontierei cu Fâşia Gaza. De aici au fost lansate sute de proiectile – din obuziere şi tancuri – împotriva poziţiilor teroriştilor Hamas în Fâșia Gaza.

IDF a anunțat marți că aproximativ 3.150 de rachete au fost lansate din Fâșia Gaza spre Israel, marea majoritate fiind interceptate de sistemele de apărare ale Israelului.

Va fi o invazie israeliană în Gaza?

În cazul în care Israelul va invada Gaza, aceasta va fi o premieră în ultimii șase ani. Ultima operaţiune militară israeliană în Fâşia Gaza, un teritoriu de două milioane de locuitori supuşi unei blocade israeliene de mai bine de 10 ani, datează din 2014.

Atunci, tot după ce Hamas a lansat rachete, ca și acum, situația a degenerat. IDF a extins operațiunea pe 17 iulie 2014, când soldații israelieni au lansat o invazie în Gaza cu scopul de a distruge sistemul de tuneluri al grupării teroriste Hamas. Forțele israeliene s-au retras pe 5 august 2014, iar pe 26 august 2014 s-a ajuns la un acord de încetare a focului.

 

author avatar
Tudor Borcea