AcasăȘTIRI EXTERNEUn soldat rus cere azil în Franța după ce a povestit „haosul”...

Un soldat rus cere azil în Franța după ce a povestit „haosul” invaziei din Ucraina

Un soldat rus cere azil în Franța după ce a povestit „haosul” invaziei din Ucraina / Foto: printscreen

Devenit brusc celebru pentru o relatare dură, la persoana întâi, despre războiul din Ucraina, publicată pe Internet, parașutistul rus Pavel Filatiev a sosit duminică în Franța în căutare de azil politic, după ce și-a părăsit țara de teama represaliilor.

„Când am auzit că cei de sus cer să fiu condamnat la 15 ani de închisoare pentru știri false, mi-am dat seama că nu voi ajunge nicăieri aici și că avocații mei nu vor putea face nimic pentru mine în Rusia”, a declarat Filatiev  în sala de așteptare a solicitanților de azil de pe aeroportul Charles de Gaulle din Paris.

„Nu aveam dreptul moral de a ataca o altă țară”

După o perioadă de retragere din armată, bărbatul de 34 de ani s-a înrolat anul trecut în Regimentul 56 aeropurtat al Rusiei – vechea unitate a tatălui său – cu baza în Crimeea.

Parașutiștii au fost trimiși în sudul Ucrainei atunci când președintele Vladimir Putin a început „operațiunea militară specială” împotriva Kievului, la 24 februarie. Filatiev însuși a petrecut două luni în jurul orașelor-cheie Herson și Nikolaiv, înainte de a fi retras de pe front din cauza unei infecții oculare.

„Nu aveam dreptul moral de a ataca o altă țară, mai ales când este vorba de națiunea care ne este cea mai apropiată”, scrie el într-o amplă lucrare de 141 de pagini intitulată „ZOV”, pe care a postat-o pe rețeaua de socializare VKontakte în luna august, informează France 24.

În text, Filatiev critică atât starea armatei ruse, cât și asaltul Moscovei asupra Ucrainei, care, în opinia sa, se opune în general soldaților de rând, prea speriați pentru a se exprima.

Haos și corupție

Filatiev descrie o armată care abia funcționa și care nu avea pregătire și echipament chiar înainte de începerea invaziei. Forțele armate „sunt în aceeași stare în care a căzut Rusia în ultimii ani”, spune el pentru AFP. „De la an la an, haosul și corupția cresc. Corupția, dezordinea și o atitudine de indiferență au atins niveluri inacceptabile”, adaugă Filatiev.

„În primele luni am fost în stare de șoc, mi-am spus că nu poate fi adevărat. Până la sfârșitul anului, mi-am dat seama că nu vreau să servesc într-o armată ca aceasta”. Dar el nu și-a dat demisia înainte de începerea atacului asupra Ucrainei și s-a trezit avansând cu unitatea sa în sudul țării vecine.

„Dacă pe timp de pace armata era deja un dezastru, coruptă și apatică, este clar că pe timp de război, în luptă, acest lucru va ieși și mai mult în evidență, iar lipsa de profesionalism este și mai evidentă”, spune Filatiev. Cei aflați la putere la Moscova au jucat un rol major în „distrugerea armatei pe care am moștenit-o de la Uniunea Sovietică”, adaugă el.

Filatiev insistă asupra faptului că unitatea sa nu a participat la abuzurile împotriva civililor și prizonierilor care au stârnit proteste la nivel mondial și acuzații de crime de război în timpul celor două luni petrecute pe front.

Trupe „terorizate”

După ce a fost evacuat la un spital militar din orașul Sebastopol din Crimeea, el a încercat să demisioneze din motive de sănătate înainte de a fi amenințat de superiorii săi cu o anchetă dacă refuză să se întoarcă la lupte. El a părăsit Crimeea la începutul lunii august și și-a publicat online relatarea sa despre război.

Filatiev a petrecut ceva timp sărind de la un oraș la altul pentru a evita să fie detectat înainte de a părăsi țara, ajungând săptămâna aceasta în Franța via Tunisia.

„De ce povestesc toate acestea în detaliu? Vreau ca oamenii din Rusia și din lume să știe cum s-a ajuns la acest război, de ce oamenii încă îl poartă”, spune el. De partea rusă, „nu pentru că vor să lupte, ci pentru că se află în condiții care le fac foarte greu să renunțe”, crede Filatiev.

„Armata, întreaga societate rusă, sunt terorizate”, adaugă el. Potrivit lui Filatiev, doar 10% dintre soldați susțin războiul, iar restul se tem să vorbească. „Cei care sunt împotrivă se tem să o spună, se tem să plece. Se tem de consecințe”, spune el. Dacă i se va acorda azil în Franța, Filatiev spune că vrea „să lucreze pentru ca acest război să ia sfârșit”.

author avatar
Tudor Borcea
375 afisari

6 COMENTARII

  1. Daca as mai fi trait si eu, mergeam cu tine in franta, mai bine acolo decat moarta in Rusia :((

  2. Se cheamă trădător. Orice soldat ce isi trădează țara se cheamă trădător. Numai la slugile romanesti, se numește erou, cum l au numit pe Pacepa. Un trădător de țara

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger