AcasăȘTIRI EXTERNEUn șobolan detector de mine, pensionat cu onoruri

Un șobolan detector de mine, pensionat cu onoruri

Un șobolan detector de mine, pensionat cu onoruri

Magawa, un șobolan gigant african, va beneficia de o pensionare binemeritată după ce a ajutat la salvarea de vieți fiind folosit la detectarea minelor anti-personal, moștenire a războiului din Cambodgia, și chiar a fost decorat pentru vitejia sa. 

„A început să obosească puțin”, a declarat pentru AFP Michael Heiman, șeful programului de deminare din Cambodgia al ONG-ului belgian Apopo.

„Cel mai bun este să-l scoatem la pensie. Magawa va putea astfel să-și savureze după bunul plac mâncărurile preferate: banane și arahide”.

A găsit 71 de mine și a scotocit 225.000 m 2 de teren

De-a lungul carierei sale de cinci ani, Magawa a ajutat la curățarea a aproximativ 225.000 m 2 de teren, echivalentul a 42 de terenuri de fotbal, potrivit ONG-ului care l-a instruit timp de un an în țara sa natală, Tanzania. În total, șobolanul a detectat 71 de mine și 38 de muniții neexplodate.

În septembrie anul trecut, Magawa a primit o medalie de aur din partea Asociației britanice pentru bunăstarea animalelor PDSA (People’s Dispensary for Sick Animals), care recompensează anual un animal pentru bravura sa.

Magawa a fost primul șobolan care a primit această medalie, considerată echivalentul pentru animale al distincției „George Cross”, cea mai înaltă onoare acordată civililor din Marea Britanie și din Commonwealthul Națiunilor.

Peste 64.000 de persoane, ucise de mine în Cambodgia

Potrivit PDSA, între patru și șase milioane de mine terestre au fost depuse în Cambodgia din 1975 până în 1998, ucigând peste 64.000.

Activ în Asia și Africa, ONG-ul belgian Apopo – care folosește șobolanii pentru a repera tuberculoza – se bazează, pentru a curăța terenul, pe aceste animale care au un talent special pentru sarcini repetitive atunci când sunt recompensate cu mâncărurile lor preferate și ale căror talie mică le protejează de declanșările dispozitivelor.

Șobolanii nu au nevoie de detectoare de metale pentru  a descoperi minele anti-personal, semnalându-le echipelor cu care lucrează. Magawa poate peria astfel echivalentul unui teren de tenis în 30 de miute, o sarcină care i-ar lua până la patru zile unui om echipat cu un detector de metale, ținând seama de precauțiile necesare.

Potrivit ONG-ului, un grup de 20 de noi șobolanii, instruiți special, care tocmai au ajuns în Cambodgia, au primit acordul autorităților de a-și începe activitatea de detectare a minelor.

Dar va dura mult timp ca aceștia să-l egaleze pe Magawa, „un șobolan cu totul excepțional”, asigură Michael Heiman. „Este evident că ne va lipsi în timpul operațiunilor”.

author avatar
Tudor Borcea
321 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger