CIA și-a încheiat raportul precizând că „nu există dovezi” că serviciile de informații chineze au accesat vreodată date de la TikTok, în contextul în care Casa Albă a luat deja măsuri pentru a interzice aplicația în SUA., din motive de securitate națională și confidențialitate.
Analiștii CIA au concluzionat că este posibil ca statul asiatic să fi preluat datele de la TikTok, deoarece este deținută de firma tehnologică chineză ByteDance, dar nu există dovezi că a făcut acest lucru, potrivit New York Times.
Administrația Trump nu a acuzat China că a preluat deja datele utilizatorilor din SUA care au folosit Tik Tok, dar a avertizat că statul asiatic ar putea urmări locațiile angajaților federali pentru a construi dosare cu informații personale pe care să le folosească pentru șantaj și pentru a face spionaj conspirativ cu datele obținute.
Raport CIA: Nu a fost găsită „nicio dovadă”, dar este posibil ca datele TikTok să fi fost accesate de Guvernul chinez
Parlamentarii americani sunt îngrijorați în special de o lege din 2017 care mandatează companiile chineze „să sprijine, să ajute și să coopereze cu activitatea de informații de stat în conformitate cu legea”.
Senatorul Mark Warner (D-V.A.) a declarat că TikTok este o problemă, dar nu este o amenințare la fel de urgentă ca Huawei, o companie chineză care produce echipamente de telecomunicații pentru rețele 5G.
TikTok, interzis oficialilor americani
Donald Trump a semnat joi seară un ordin executiv care interzice în mod eficient TikTok și aplicația de socializare WeChat în 45 de zile, dacă nu sunt vândute companiilor americane. Această mișcare a făcut parte dintr-un efort mai amplu din partea Casei Albe pentru o „rețea curată” care urmărește să elimine companiile chineze din infrastructura de internet și telecomunicații din SUA.
Grupurile pentru drepturile omului și media au găsit dovezi conform cărora China folosește tehnologia pentru a supraveghea musulmanii uiguri și cenzurează puternic internetul intern. Dar unii au remarcat un nivel de ipocrizie, deoarece agențiile de informații din SUA au capacități de supraveghere bine dezvoltate, iar companiile cu scop lucrativ au dotat americanii cu o serie de aplicații care încalcă confidențialitatea, a scris Sam Biddle în Intercept.