AcasăȘTIRI EXTERNEUn prim studiu despre violența cu arme de foc în Europa: arme...

Un prim studiu despre violența cu arme de foc în Europa: arme accesibile, arme imprimate în 3D

Un prim studiu despre violența cu arme de foc în Europa: arme accesibile, arme imprimate în 3D

În condițiile în care în SUA armele de foc reprezintă un flagel, primul studiu asupra violenței armate în Europa dezvăluie tendințe alarmante.

Reducerea violenței mortale cu arme de foc  în Europa, care a început cu câțiva ani în urmă, a încetat în 2021. În unele țări, precum Suedia, a existat chiar o ușoară creștere.

Confruntările armate între traficanții de droguri și creșterea disponibilității ilegale a armelor de foc ar putea duce la creșterea violenței armate, chiar și a terorismului, potrivit unui amplu studiu european, Project Target, coordonat de Institutul Flamand pentru Pace.

Arme din Europa Centrală și de Est, Turcia, piese din SUA

Proiectul Target a analizat impactul comerțului ilegal cu arme de foc asupra violenței armate în Europa. Studiul a fost necesar deoarece factorii de decizie din mai multe țări europene caută răspunsuri la incidente armate și la evoluțiile îngrijorătoare din comerțul ilicit cu arme de foc.

Folosind zeci de exemple concrete în toată Europa și mai precis în Belgia, studiul arată cum traficul constant de arme la prețuri accesibile transformă radical piața ilegală a armelor de foc, până la punctul de a o face mai profitabilă.

Adesea este vorba de un aflux de arme transformate sau reactivate, direcționate din Europa Centrală și de Est, Turcia sau prin pachete poștale care conțin piese din Statele Unite, care ajung pe mâini greșite.

Dar fabricarea de arme prin imprimare 3D pare să devină din ce în ce mai importantă.

„Cercetarea noastră arată că cumpărarea ilegală a unei arme de foc a devenit din ce în ce mai ușoară și se poate face într-o rază apropiată de locuința noastră”, spune Nils Duquet, directorul Institutului Flamand pentru Pace.

Ofertă variată pentru toată lumea

„Oferta de arme de foc este mai variată decât înainte, chiar și pentru micii infractori. Între timp, competiția dintre traficanții de droguri devine din ce în ce mai acerbă, declanșând o cursă a înarmărilor în care artileria grea se află în mâinile celor aflați în vârful piramidei. Cererea de veritabile arme de război, adesea din Balcani, este în creștere”, subliniază el.

Criminalitatea legată de droguri și violența armată care rezultă este firul comun al anchetei. Dar s-a atras atenția și asupra violenței domestice și a impactului comerțului ilegal cu arme asupra terorismului.

În fiecare an, în Belgia, în medie, sunt confiscate în jur de 5.500 de arme de foc ilegale și sunt comise 23 de asasinate cu arme de foc, reprezentând o cincime din numărul total de asasinate comise în această țară, scrie La Libre.

„Se lucrează în cadrul UE pentru a dezvolta o abordare structurală și proactivă a traficului ilegal de arme de foc”, a spus Duquet. „Dar pentru a rezolva numeroasele unghiuri moarte și zone cu probleme este nevoie de mai multă capacitate, schimb de informații, cercetare și reglementări. Acest raport este, așadar, doar prima piesă a puzzle-ului ”, conchide el.

author avatar
Tudor Borcea
202 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger