AcasăȘTIRI EXTERNE„Un popor înarmat nu va fi niciodată înrobit”. Președintele a spus clar:...

„Un popor înarmat nu va fi niciodată înrobit”. Președintele a spus clar: fiecare om să aibă o armă

„Un popor înarmat nu va fi niciodată înrobit”. Președintele a spus clar: fiecare om să aibă o armă

Cluburile de tir au înflorit în Brazilia sub președintele Jair Bolsonaro. Una dintre maximele acestui președinte pro-arme este: „Un popor înarmat nu va fi niciodată înrobit”.

Prin intermediul unor decrete care au facilitat accesul la arme de foc, președintele de extremă dreapta a crescut, de la alegerea sa în 2019, numărul vânătorilor, trăgătorilor sportivi și colecționarilor (CAC) de la 117.000 la peste 673.000, adică mai mult decât numărul polițiștilor (406.384). De altfel, Jair Bolsonaro a spus clar că vrea ca fiecare brazilian să aibă o armă

4,4 milioane de arme aflate în circulație

 

Această explozie a numărului de arme în circulație a generat temeri înaintea alegerilor prezidențiale din 2 octombrie, în așa măsură încât Curtea Supremă a suspendat temporar mai multe dintre noile opțiuni de achiziție.

„Astăzi, un civil poate cumpăra arme mai puternice decât cele ale poliției”, spune Bruno Langeani, autorul cărții „Armele în Brazilia: declanșatorul violenței”. „Iar pentru CAC, privilegiile sunt și mai mari: în unele cazuri, pot cumpăra 60 de arme de persoană, dintre care 30 de puști de asalt”, explică el.

ONG-ul Forumul brazilian pentru securitate publică estimează că există aproximativ 4,4 milioane de arme în circulație în această țară cu 214 milioane de locuitori. Acestea includ cele deținute de CAC, armele individuale de autoapărare, cele deținute de funcționarii publici sau cele destinate uzului privat al membrilor forțelor de securitate.

O treime dintre acestea (1,5 milioane) au permisul de validitate expirat, scrie Le Point. „Generăm un stoc care va fi o moștenire blestemată pentru generațiile următoare”, prezice Langeani.

„Bunul cetățean să fie instruit”

Dar pentru fostul polițist Elitusalem Gomes Freitas deținerea unei arme este o chestiune de libertate individuală și suveranitate națională. „Nu este vorba despre înarmarea tuturor, ci despre a permite bunului cetățean să fie instruit și să aibă acces la o armă de foc”.

Făcându-se ecoul insinuărilor lui Bolsonaro privind presupusele forțe ale opoziției infiltrate în Tribunalul Superior Electoral (TSE), care ar putea truca alegerile prezidențiale din octombrie, Gomes Freitas a declarat că este pregătit: „Nu pot permite ca o jumătate de duzină de persoane (judecători TSE) să aleagă destinul națiunii, contrar a ceea ce a votat poporul. Armele trebuie să garanteze, de asemenea, această libertate, această apărare a suveranității naționale împotriva inamicului intern”

Potrivit lui Langeani, cu acest discurs conspiraționist, „chiar și o minoritate radicalizată poate provoca mari pagube”, așa cum a fost cazul asaltului asupra Capitoliului din Washington în ianuarie 2021.

Cluburi de tir cu ofertă la raft: avem de toate

Aproximativ 1.000 de cluburi de tir au fost înființate în Brazilia începând din 2019, potrivit datelor armatei, citate de portalul UOL. „Când guvernul a facilitat accesul la arme, mi-am spus că trebuie să facem la fel”, a declarat Marcelo Costa, fost ofițer de poliție federală și președinte al clubului Mil Armas, inaugurat în urmă cu patru ani, unde se antrenează Elitusalem Gomes Freitas.

El conduce clubul împreună cu cei doi copii ai săi și cu soția sa, un psiholog autorizat de autorități să evalueze noii membri, care primesc consultanță juridică pentru a obține licența. Aceștia pot folosi armele clubului sau își pot cumpăra propriile arme direct de la club. „Este ca un centru comercial, avem de toate”, spune cu mândrie Marcelo Costa, care oferă „până la 12 rate” celor care nu pot plăti cash pentru modele „între 5.000 (950 de dolari) și 20.000 de reali (3.800 de dolari)”.

Bruno Langeani, de asemenea membru al ONG-ului de securitate Instituto Sou da Paz, avertizează asupra „riscului” ca toate aceste arme să ajungă în mâini greșite. Acesta a fost cazul recent, când un colecționar încarcerat în Rio a predat 60 de arme achiziționate legal puternicei bande de traficanți Comando Vermelho.

author avatar
Tudor Borcea