AcasăȘTIRI EXTERNEUn pericol mai mare decât orice pandemie amenință omenirea. România, în topul...

Un pericol mai mare decât orice pandemie amenință omenirea. România, în topul apocalipsei climatice

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a susținut, miercuri, în Parlamentul European, primul său discurs după pandemia de coronavirus.

Cu această ocazie ea a anunțat că are un plan de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în UE.

Potrivit oficialului European acest plan prevede reducerea acestor emisii cu 55% până în anul 2030, comparativ cu anul 1990.

Scopul proiectului propus de Von der Leyen este de a ajunge la o neutralitate în privinţa emisiilor de carbon până în 2050. În prezent, ținta stabilită este de 40%.

Datorită schimbărilor climatice au avut loc în ultimii 10 an adevărate dezastre naturale. Printre statele unde economia este grav afectată de aceste dezastre se numără și România, unde seceta din acest an a făcut adevărate ravagii.

Seceta a distrus culturile din România

„Nu există o nevoie mai urgentă de a accelera, decât atunci când este vorba de viitorul însuși al fragilei noastre planete. O bună parte din activitatea la nivel internațional s-a oprit din cauza izolării. Planeta a continuat să devină din ce în ce mai fierbinte, periculos de fierbinte. Am văzut tot ce se întâmplă în jurul nostru, de la locuințele evacuate din cauza prăbușirii ghețarului din Mont Blanc, la incendiile din Oregon până la culturile distruse din România de cea mai puternică secetă de zeci de ani”, a spus președintele Comisiei Europene.

Creșterea obiectivului de eliminare a emisiilor, de la 40% la 55%, care ar avea consecinţe pentru sectorul energetic, transporturi sau agricultură, „este prea mare pentru unii şi insuficientă pentru alţii”, a spus Von der Leyen. „Însă economia şi industria noastră o vor putea face”, a adăugat ea.

Totodată, Ursula von der Leyen a recunoscut că propunerea va diviza Parlamentul European şi statele membre, care vor trebui să aprobe această ţintă obligatorie din punct de vedere juridic.

Care sunt sursele de finanțare

Sursa financiară pentru atingerea acestui obiectiv ar fi, după părerea sa, 30% din pachetul european de relansare în contextul pandemiei de coronavirus, reprezentând granturi şi credite de 750 de miliarde de euro.

Dar, până la atingerea acestui obiectiv Parlamentul European şi liderii din UE încă mai trebuie să ajungă la un acord asupra planului pentru 2030.

Proiectul propus de Ursula von der Leyen a stârnit vii dispute în Parlamentul European, unde unele ţări susţin că nu pot face reduceri mai mari din cauza dependenţei lor economice de sectoarele puternic poluante, aşa cum este industria cărbunelui.

 

author avatar
Eli Dan Davidescu
310 afisari

1 COMENTARIU

  1. Cand un prof.universitar UBB spunea acum vreo 25 ani ca daca nu se vor sustine irigatiile Baraganul se va desertifica si va arata.ca o Sahara, cu furtuni, uragane…am zis ca e SF…Azi ii dai dreptate.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger