AcasăȘTIRI EXTERNEUn pensionar ucrainean care și-a pierdut picioarele sfidează ocupația rusă

Un pensionar ucrainean care și-a pierdut picioarele sfidează ocupația rusă

La mai bine de jumătate de secol după ce cangrena i-a secerat picioarele până la șolduri și degetele de la mâini, Hryhoriy Yanchenko s-a alăturat rezistenței ucrainene în fața invaziei Rusiei.

Acum în vârstă de 75 de ani, el a îmbrăcat tricoul cu dungi albastre și bereta albastră ale unității de parașutiști sovietice în care a servit și se deplaseaz din loc în loc în orașul Herson, aflat sub ocupație în sudul țării, pentru a strânge donații pentru ucraineni.

A strâns peste 16.400 de dolari

El a declarat că, cu un difuzor lângă el care cânta imnul național al Ucrainei, a strâns peste 600.000 de grivne (16.400 de dolari) în șase luni înainte de a fugi, în septembrie, în orașul Zaporojia, controlat de Ucraina.

Banii – inclusiv unii donați din greșeală de soldații ruși – au fost folosiți de un grup ucrainean pentru a cumpăra lunete, accesorii pentru puști, îmbrăcăminte și vehicule pentru a transporta trupele ucrainene către liniile de front, a declarat el.

„Uneori întâlneam orci (ruși) care chiar îmi puneau bani în găleata mea”, a spus el. „Poate că era din cauză că sunt invalid”. „Începeam (în fiecare dimineață) pe strada mea”, a declarat Yanchenko pentru Reuters, la biroul grupului de ajutorare din Zaporojia care s-a ocupat de el de când a fugit din Herson. „Ieși pe stradă, dar nu știi dacă te mai întorci acasă”.

Yanchenko, care a servit în forțele aeropurtate sovietice în perioada 1966-1969, a încercat să-i sprijine pe soldații ucraineni de când separatiștii susținuți de Rusia au cucerit părți din estul Ucrainei în 2014, scrie The New York Post.

În primul rând, el și prietenii săi au organizat un concert caritabil. Apoi au început să colecteze alimente, haine și alte bunuri. Galena Goncharenko, o fondatoare a grupului de ajutor Soldiers Shelter din Zaporojia, care a cooperat cu Yanchenko din 2015, a declarat că acesta a sunat-o în martie pentru a o întreba dacă poate să-i trimită donațiile strânse în Herson.

În ciuda riscurilor, Yanchenko s-a alăturat și el protestelor de stradă împotriva ocupației rusești, unele dintre acestea fiind dispersate cu focuri de avertisment. De Ziua Independenței Ucrainei, pe 24 august, a ieșit cu un steag ucrainean în coșul căruciorului său și purtând o cămașă tradițională ucraineană brodată, purtată ca talisman împotriva răului.

„Bunicule, ai parte de ultimele tale zile”

Când Yanchenko s-a întors acasă, vecinii i-au spus că este urmărit, iar el a decis că este timpul să fugă din Herson, locul său de reședință timp de 57 de ani, când un ofițer al serviciului de securitate internă FSB din Rusia i-a spus: „Bunicule, ai parte de ultimele tale zile”, și-a amintit Yanchenko.

Un prieten al său l-a ascuns timp de trei zile înainte de a-l duce la un cheu din Herson pentru a traversa râul Nipru, înainte de răsăritul soarelui. „M-a pus într-o barcă”, a spus Yanchenko. „Pe partea cealaltă, m-au urcat repede într-un microbuz”.

Copii evacuați și ei din Herson s-au grupat în jurul lui în spate până când duba a ajuns la ultimul punct de control rusesc înainte de teritoriul controlat de Ucraina.

Un soldat rus a găsit o problemă cu documentele șoferului și, cu un marker roșu, a scris „Înapoi acasă” pe parbriz. „Am simțit că totul se prăbușește, pentru că dacă mă duceam acasă, asta era tot. Eram plecat. Aveau de gând să mă aresteze” a declarat Yanchenko.

Dar șoferul a convins un alt soldat rus să lase vehiculul să treacă, iar Yanchenko, a cărui soție de 51 de ani a murit în 2020, stă acum în scaunul său cu rotile în fața unui mall din Zaporojia, cu un difuzor portabil din care se aud cântece patriotice, în timp ce strânge mai multe donații. Îmbrăcat încă în tricoul de parașutist sovietic. „Nu pot să-i pedepsesc eu însumi pe ruși. Nu am această posibilitate. Dar vreau să fac ceva”, a spus el.

 

author avatar
Tudor Borcea
219 afisari

4 COMENTARII

  1. ”„Nu pot să-i pedepsesc eu însumi pe ruși. Nu am această posibilitate. Dar vreau să fac ceva””
    Poti sa le sugi p ulile!

  2. Trebuia sa i rupa si capul la acest gunoi ucrainean nazisti ,pisa mai pe piciorele lui si persia lui

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Lista celor 9 candidați care intră în cursa electorală pentru Primăria Capitalei

Nouă candidați intră în cursa electorală din 9 iunie, pentru fotoliul de primar general al Capitalei.Printre ei, social-democrata Gabriela Firea, fosta șefă de...

Șeful InfoCons atrage atenția, înainte de Sărbători: „Masa de Paşte poate să aibă 250 de aditivi, iar sare şi zahăr cât pentru două săptămâni”

Dat fiind faptul că Paștele se apropie tot mai mult, nu sunt deloc puțini cei care au început deja să facă pregătiri pentru masa...
proger