AcasăȘTIRI EXTERNEUn palestinian, ucis de forțele israeliene în Cisiordania. Spirala violențelor continuă de...

Un palestinian, ucis de forțele israeliene în Cisiordania. Spirala violențelor continuă de trei zile

Un palestinian, ucis de forțele israeliene în Cisiordania. Spirala violențelor continuă de trei zile / Foto: printscreen

Forțele israeliene au ucis, luni, un palestinian la Hebron, în sudul Cisiordaniei, a anunțat Ministerul palestinian al Sănătății, pe fondul unei escaladări mortale.

Nassim Abu Fouda, în vârstă de 26 de ani, a decedat în urma rănilor suferite după ce a fost „împușcat în cap de soldații de ocupație (israelieni) în Hebron în această dimineață, luni”, a precizat ministerul într-un scurt comunicat.

Spirala violențelor continuă

Contactată de AFP, armata israeliană a declarat că examinează informațiile. Nassim Abu Fouda se afla într-un vehicul în centrul Hebronului, în apropiere de Moscheea Ibrahimi, cunoscută și sub numele de Peștera Patriarhilor, când soldații de la un punct de control militar au tras cu muniție reală în direcția sa, potrivit agenției oficiale palestiniene de presă.

De la începutul anului, conflictul israeliano-palestinian a provocat moartea a 35 de palestinieni (inclusiv agresori, combatanți și civili, inclusiv minori), a șase civili israelieni (inclusiv un minor) și a unei femei ucrainene, informează La Libre.

Vineri, un palestinian în vârstă de 21 de ani a tras asupra trecătorilor în apropierea unei sinagogi din zona cartierului Neve Yaacov din Ierusalimul de Est, ucigând șase israelieni și o femeie ucraineană. Sâmbătă, un palestinian de 13 ani a împușcat și rănit doi israelieni în Silwan, tot în Ierusalimul de Est, o zonă palestiniană ocupată și anexată de Israel. Un alt palestinian a fost ucis duminică, în apropierea unei așezări din Cisiordania.

Noile violențe au apărut pe fondul unei escaladări bruște după ce nouă palestinieni, inclusiv combatanți și o femeie de 60 de ani, au fost uciși într-un raid al armatei israeliene în Jenin, în nordul Cisiordaniei, teritoriu palestinian ocupat de Israel din 1967.

Șeful CIA, William Burns, s-a întâlnit duminică cu președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, înainte de o vizită a secretarului de Stat american Antony Blinken la Ierusalim și Ramallah, luni și marți, pentru a discuta despre măsurile de dezescaladare.

Până în 2022, conflictul israeliano-palestinian a făcut 235 de victime, dintre care aproape 90% palestinieni.

author avatar
Tudor Borcea