AcasăȘTIRI EXTERNEUn nou cutremur de 7,5 lovește iar Turcia / Sute de morți,...

Un nou cutremur de 7,5 lovește iar Turcia / Sute de morți, mii de răniți și clădiri prăbușite – VIDEO

cutremurPagubele provocate de cutremurul devastator din Turcia sunt colosale. Suma este echivalentă cu 4% din PIB-ul național

Un nou cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade a lovit, luni, sud-estul Turciei, a anunțat Institutul american de seismologie, USGS, la câteva ore după ce un prim seism a ucis peste 1.000 de persoane în Turcia și Siria.

Acest nou cutremur a avut loc la ora 10:24 GMT, la 4 km sud-est de orașul Ekinozu, în Turcia, a precizat USGS.

Groază și distrugere

Un cutremur cu magnitudinea de 7,8 grade a lovit deja luni dimineață sudul Turciei și Siria vecină, provocând moartea a peste 1.000 de persoane în ambele țări și pagube importante, cutremurul fiind resimțit până în Egipt și Irak.

În nordul Siriei, peste 560 de persoane au fost ucise și peste 1.000 au fost rănite, potrivit unor cifre provizorii publicate de mass-media de stat și de salvatorii din zonele rebele.

Peste 912 de morți, anunță Erdogan

În Turcia, unde s-a aflat epicentrul cutremurului, cel puțin 912 persoane au fost ucise și peste 5.385 au fost rănite în șapte provincii diferite, potrivit datelor publicate de președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a anunțat că 2.818 clădiri s-au prăbușit.Un cutremur cu magnitudinea de 7,8 grade a lovit luni sudul Turciei și Siria vecină, provocând moartea a peste 1.000 de persoane în ambele țări și pagube importante, cutremurul fiind resimțit până în Egipt și Irak.

Cutremurul este cel mai mare din Turcia de la cel din 17 august 1999, care a provocat moartea a 17.000 de persoane, dintre care o mie la Istanbul. Cutremurele, resimțite în tot sud-estul țării, au fost resimțite și în Liban și Cipru, potrivit corespondenților AFP, precum și în Kurdistanul irakian, în nordul țării, la Erbil și Douk, dar nu au fost raportate victime.

Turcia este situată într-una dintre cele mai active zone seismice din lume. La sfârșitul lunii noiembrie, un cutremur cu magnitudinea de 6,1 a lovit nord-vestul Turciei, soldat cu 50 de răniți și pagube limitate, potrivit serviciilor de urgență turcești.

author avatar
Tudor Borcea