AcasăȘTIRI EXTERNEUn nou conflict se reaprinde în Caucaz. Operațiunea „Răzbunarea”

Un nou conflict se reaprinde în Caucaz. Operațiunea „Răzbunarea”

Azerbaidjan a declarat miercuri că a preluat controlul asupra mai multor poziții și a distrus obiective armene în Nagorno-Karabah, într-o escaladare care a făcut trei morți și a reaprins riscul unui război în această enclavă muntoasă.

Rusia, care mediat armistițiul care a pus capăt războiului din 2020, a acuzat forțele azere că au încălcat armistițiul în zona Saribaba, în apropiere de granița cu Armenia.

Moscova ia „măsuri pentru a stabiliza situația”

„Controlul a fost stabilit pe mai multe înălțimi importante”, inclusiv pe dealuri, a precizat ministerul azer al Apărării într-un comunicat, adăugând că forțele sale fortifică aceste poziții.

În cursul zilei de miercuri, ambele părți au raportat moartea a cel puțin doi separatiști armeni și a unui soldat azer în violențele din jurul Karabahului, ceea ce ridică spectrul unui nou război după cel din 2020.

Incidentele riscă, de asemenea, să submineze negocierile de pace care au loc de câteva luni între Azerbaidjan și Armenia, două foste republici sovietice rivale din Caucaz, cu medierea Uniunii Europene.

Moscova, care consideră regiunea Caucazului sub directa sa influență, ia „măsuri pentru a stabiliza situația”, a precizat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat. Uniunea Europeană a cerut o „încetare imediată a ostilităților”

O operațiune numită „Răzbunarea”

Miercuri, Ministerul azer al Apărării a anunțat moartea unui recrut după ce „focuri de armă grele” au vizat o poziție a armatei azere în districtul Latcin, o zonă tampon între frontiera armeană și Nagorno-Karabah.

Azerbaidjanul a declarat că a desfășurat o operațiune de represalii numită „Răzbunarea”, în cadrul căreia „au fost distruse mai multe poziții de luptă ale elementelor armate armene ilegale”. Doi membri ai forțelor separatiste armene au fost uciși și 14 răniți, au anunțat autoritățile din enclavă, care au denunțat o „încălcare flagrantă a încetării focului”.

În fața acestei situații, Ministerul armean de Externe a îndemnat comunitatea internațională să ia măsuri pentru a opri „atitudinea și acțiunile agresive ale Azerbaidjanului”.

În semn de escaladare a tensiunilor, liderul separatiștilor din Nagorno-Karabah, Arayik Harutiunian, a semnat miercuri un decret prin care a declarat o mobilizare militară parțială în teritoriu, potrivit site-ului președinției.

author avatar
Tudor Borcea