Conflictele din Europa a determinat măsuri disperate. De exemplu, Polonia plănuiește să fortifice granița cu Belarus pe fondul îngrijorărilor legate de securitate.
Ei au întocmit deja planurile de fortificare a frontierei estice a țării, în contextul în care se intensifică temerile legate de o agresiune străină.
Fortifică 700 km de graniţă
Planul polonezilor presupune consolidarea supravegherii antidronă și a apărării militare la sol printr-un sistem de fortificații și bariere de-a lungul a aproximativ 700 de kilometri de la granița sa estică cu aliatul rus.
Mai mult, Polonia și alte cinci țări NATO vecine cu Rusia (Letonia, Estonia, Lituania, Finlanda și Norvegia) își unesc forțele pentru a construi un „zid de drone” pentru a-și proteja granițele, a anunțat vineri ministrul de Interne lituanian, Agne Bilotaite.
Pe lângă desfăşurarea de drone pentru supravegherea frontierelor, aceste ţări ar utiliza sisteme pentru interceptarea dronelor inamice.
Polonia, atacată de spionii cibernetici ruși
Autoritățile poloneze susțin că un grup de hackeri ruși care are legături cu GRU a pus la cale atacuri cibernetice care au vizat guvernul de la Varșovia.
Hackerii ruși au vizat rețele aparținând guvernului polonez în această săptămână, a arătat miercuri Institutul Național de Cercetare (NASK) de la Varșovia.
NASK a declarat că grupul de hackeri, cunoscut sub numele de APT28, are legături cu agenția de informații militare GRU a Rusiei.
La rândul său, ministrul Afacerilor digitale din Polonia, Krzysztof Gawkowski, a declarat că Varșovia identifică în mod constant atacuri cibernetice din Rusia asupra unor obiective, inclusiv privind aprovizionarea cu apă și serviciul de sănătate.