AcasăȘTIRI EXTERNEUn hacker ar putea declanșa următorul Război Mondial

Un hacker ar putea declanșa următorul Război Mondial

Un atac cibernetic are potențialul de a declanșa un război global pe care nu l-am văzut niciodată. Gândiți-vă dincolo de întreruperile de curent și internet la eșecurile bancare, lipsa alimentelor și apa otrăvită.

În cea mai recentă ofensivă, agenții cu sprijin chinez au exploatat vulnerabilitățile din Exchange Server ale Microsoft cu vibrații resimțite în întreaga lume, mai ales în rândul întreprinderilor mici și mijlocii. În urmă cu două luni, administrația SUA a  arătat cu degetul spre Rusia pentru un atac major asupra furnizorului de software SolarWinds, care părea să vizeze clienții guvernamentali. Până în prezent, în ciuda a zeci de atacuri cibernetice între super-puteri în ultimele două decenii, lumea a continuat să se învârtă pe axa sa, iar viața pentru majoritatea oamenilor a continuat în mare parte nestingherită. Asta s-ar putea schimba în orice moment.

Experimentăm un nou tip de luptă

Acolo unde actorii statali duc un  război în care obiectivele specifice par neclare – poate perturbare, posibil furt de tehnologie și informații, sau chiar frică generală , incertitudine și îndoială  – iar armele primare sunt liniile de cod software. Acest stil de luptă are victime ale căror identități nu sunt întotdeauna cunoscute și făptași care își ascund munca, relatează Bloomberg. Martor e China: viteza cu care Beijingul neagă un atac cibernetic ascunde anumite culpabilități. Sau SUA, de altfel. Încă din 2005, americanii au colaborat cu Israelul pentru a dezlănțui viermele Stuxnet care a împiedicat programul iranian de îmbogățire a uraniului. Ambele țări nu și-a recunoscut în mod oficial rolul, dar nici nu au fost deosebit de vocale în respingerea acuzației.

Armamentul cibernetic și cel nuclear, o paralelă perversă

După ce SUA au aruncat două bombe atomice asupra Japoniei în 1945 și au încheiat războiul din Pacific, s-au ridicat temerile că ar putea urma atacuri mai distructive, pe măsură ce națiuni precum Uniunea Sovietică, Regatul Unit, Franța și China și-au dezvoltat propriile capacități. Astfel, a apărut conceptul de distrugere reciprocă. Cu toate acestea, în cazul războiului cibernetic, națiunile nu sunt dispuse să admită capacitatea sau desfășurarea unei astfel de arme.

Barack Obama a fost reticent să facă public rolul SUA în atacurile din Iran, de teamă că acest lucru ar permite altor state, teroriști sau hackeri să justifice acțiuni similare.  Obama și liderul chinez Xi Jinping au anunțat în 2015 un armistițiu asupra spionajului cibernetic economic – înțelegerea a durat mai puțin de patru ani, pe fondul acuzațiilor că China și-a reînnoit atacurile.

Este puțin probabil ca SUA și aliații săi să se fi abținut de la hacking. Și astfel capacitățile cibernetice vor crește și incursiunile vor continua. Un hack care merge “prea departe” conduce la un set de reacții în lanț cu represalii cibernetice multiple și continue care paralizează rețelele electrice, transmiterea datelor, agricultura, fluxul de informații, sistemele de transport și lanțuri de aprovizionare cu alimente.

Deși ar putea lipsi “ciuperca atomică” sau forța explozivă a loviturilor de rachete, devastarea ar putea fi la fel de răspândită și ar putea duce chiar la confruntare militară. De aceea, cea mai bună speranță poate fi că echivalentul cibernetic al armelor nucleare este dezvoltat și obținut – și recunoscut public – de toate puterile majore. Acestea ar fi percepute ca având potențialul de a provoca atât de multe răsturnări și distrugeri încât utilizarea lor ar fi imposibilă. Totuși, simpla lor existență poate da naștere din nou noțiunii – și fricii – de distrugere reciproc asigurată și beneficiului paradoxal al acesteia: pacea.

author avatar
Radu Jacotă Redactor