Cel mai mare producător offshore de petrol și gaze din China, CNOOC Ltd. , se pregătește să renunțe la operațiunile sale din Marea Britanie, Canada și Statele Unite. La baza acestei decizii stau preocupărilor Beijingului că activele sale ar putea face obiectul sancțiunilor occidentale.
Cu alte cuvinte, chinezii se tem că în orice moment ar putea avea soarta rușilor, ale căror active/ conturi au fost blocate/ sechestrate de Occident.
Beijingul, deja amenințat de Casa Albă!
Legăturile dintre China și Occident au fost mult timp tensionate, iar situația a degenerat după invadarea Ucrainei de către Rusia, un act de agresiune pe care China a refuzat să-l condamne. Ca o consecință directă, SUA au anunțat săptămâna trecută că China s-ar putea confrunta cu consecințe dacă va ajuta Rusia să evite sancțiunile occidentale! O amenințare pe care Beijingul a luat-o ca atare, iată.
Compania CNOOC nu a comentat imediat decizia de a părăsi cele două piețe. Se știe că marile firme efectuează periodic revizuiri ale portofoliilor lor, dar ieșirea de pe aceste piețe este surprinzătoare, mai cu seamă că ea s-ar produce la mai puțin de un deceniu după ce gigantul CNOOC a intrat aici achiziționând cu 15 miliarde de dolari compania canadienă Nexen. Prin această tranzacție, CNOOC a devenit un lider mondial de vârf, scrie Cyprus Mail.
CNOOC își vinde activele din Marea Nordului
Activele, care includ participații în zăcăminte importante din Marea Nordului, Golful Mexic și mari proiecte canadiene de nisip petrolier, produc aproximativ 220.000 de barili echivalent petrol pe zi (boed), potrivit Reuters.
Luna trecută, Reuters a raportat că CNOOC a angajat Bank of America pentru a se pregăti pentru vânzarea activelor sale din Marea Nordului, care includ o participație într-unul dintre cele mai mari zăcăminte din bazin.
CNOOC a lansat o revizuire globală a portofoliului mondial înainte de listarea sa publică planificată la Bursa de Valori din Shanghai, la sfârșitul acestei luni, care are ca scop în primul rând să exploateze finanțări alternative după excluderea acțiunilor sale din SUA în octombrie anul trecut, potrivit unor surse.
Alternative la gazul și petrolul rusești
Excluderea a făcut parte dintr-o mișcare a fostului președinte american Donald Trump, din 2020, care a vizat mai multe companii chineze, despre care Washingtonul spunea că sunt deținute sau controlate de armata chineză. China a condamnat această decizie.
CNOOC profită, de asemenea, de o creștere a prețurilor petrolului și gazelor, determinată de invazia Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie, și speră să atragă cumpărători pe măsură ce țările occidentale încearcă să dezvolte producția internă pentru a înlocui energia rusă.
Pe măsură ce încearcă să părăsească Occidentul, CNOOC caută să achiziționeze noi active în America Latină și Africa și, de asemenea, dorește să acorde prioritate dezvoltării de noi perspective mari în Brazilia, Guyana și Uganda, au spus sursele.
Doar n-o să-i lase pe amerloci să-și bată joc de banii lor.