AcasăȘTIRI EXTERNEUn fost polițist antidrog expus la glifosat a fost eutanasiat / Noi...

Un fost polițist antidrog expus la glifosat a fost eutanasiat / Noi controverse despre cel mai folosit erbicid

Un fost polițist antidrog expus la glifosat a fost eutanasiat / Noi controverse despre cel mai folosit erbicid / Foto: printscreen

Un fost membru al poliției antidrog din Columbia, care suferea de boala Parkinson, a fost eutanasiat luni, după ce a fost expus timp de ani de zile la pulverizarea de glifosat pe culturile de coca.

Sergentul Gilberto Avila, în vârstă de 59 de ani, al cărui corp era în mare parte paralizat, a fost eutanasiat într-o unitate medicală din orașul Armenia (centru-vest), a declarat o rudă a acestuia.

„Substanțele chimice cădeau deasupra noastră”

„Nu vreau ca glifosatul să continue să ucidă oameni, cum m-a ucis pe mine”, a declarat Giberto Avila într-o înregistrare video trimisă presei săptămâna trecută, în care și-a făcut publică decizia.

În anii ’90, a participat la mai multe pulverizări cu erbicid în zonele în care coca, componenta de bază a cocainei, era cultivată. „Trebuia să păzim zona pentru ca infractorii să nu lovească avioanele și elicopterele (…) substanțele chimice cădeau deasupra noastră”, a spus el. A fost diagnosticat cu boala neurodegenerativă Parkinson în 2009.

Există „o mare probabilitate ca aceasta să se fi datorat glifosatului, deoarece alți doi colegi sunt, de asemenea, bolnavi. Am fost supuși la aceleași condiții de pulverizare”, a mai spus acesta, scrie Le Journal de Montreal.

Studiile științifice avertizează că expunerea prelungită la acest erbicid este un „factor de risc” pentru apariția bolii Parkinson. Comunitățile cultivatoare de coca au raportat, de asemenea, afecțiuni și malformații în urma pulverizării.

Columbia, cel mai mare exportator de cocaină din lume, a suspendat în 2015 stropirea cu glifosat a culturilor de droguri, fiind suspectată că ar putea provoca daune pentru sănătate și mediu.

Columbia a dezincriminat eutanasia în 1997 pentru bolnavii în fază terminală, iar anul trecut a extins acest drept la persoanele care au „suferințe fizice sau psihologice intense” din cauza unei leziuni sau boli incurabile.

author avatar
Tudor Borcea