AcasăȘTIRI EXTERNEUn „forum Davos” diplomatic la Londra. Ce se află în spatele funeraliilor...

Un „forum Davos” diplomatic la Londra. Ce se află în spatele funeraliilor reginei Elisabeta a II-a

Un „forum Davos” diplomatic la Londra. Ce se află în spatele funeraliilor reginei Elisabeta a II-a / Foto: Facebook

Liderii mondiali se înghesuie să fie invitați la „o înmormântare fără egal”, funeraliile reginei Elisabeta a II-a. În timp ce Marea Britanie deplânge moartea celui mai longeviv monarh, la Londra se fac deja pregătiri frenetice pentru ceea ce se anunță a fi una dintre cele mai mari oportunități diplomatice ale secolului.

 

Sute de actuali și foști șefi de stat și de guvern se vor alătura zecilor de alți demnitari care vor veni în Marea Britanie săptămâna viitoare pentru funeraliile de stat ale reginei Elisabeta a II-a. Lideri precum președintele american Joe Biden, președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen și premierul Noii Zeelande Jacinda Ardern au confirmat deja că vor participa la funeraliile, despre care Palatul Buckingham a anunțat sâmbătă că vor avea loc pe 19 septembrie, la ora 11.00, la Westminster Abbey.

„Ultima contribuție a Majestății Sale”

Catedrala istorică, cu o capacitate de 2.000 de persoane, a găzduit căsătoria reginei Elisabeta cu prințul Philip în 1947 și toate încoronările britanice, cu excepția a două, începând cu anul 1066.

La funeralii vor participa, de asemenea, împăratul Naruhito al Japoniei – care ar putea călători alături de împărăteasa Masako și de premierul Fumio Kishida -, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, și președintele francez Emmanuel Macron, printre mulți alții. Spania va fi probabil reprezentată de regele Felipe al VI-lea, care are legături de sânge cu familia regală britanică ce datează din secolul al XIX-lea. Vor călători, de asemenea, membri ai altor familii regale europene, inclusiv din Belgia, Danemarca, Olanda, Norvegia și Suedia.

„Va fi un eveniment diplomatic uriaș. Ultima contribuție a Majestății Sale la bunăstarea țării noastre este de a oferi o ocazie pentru o uriașă reuniune diplomatică”, a declarat un fost ministru care se afla în guvern la momentul unei alte funeralii importante, cea a fostului premier britanic Margaret Thatcher, în 2013. „Va fi o înmormântare cum nu a mai fost alta, sau cum puține au fost”, spune și John Kampfner, director al inițiativei „Marea Britanie în lume” la think tank-ul Chatham House, scrie Politico.

Vladimir Putin, cea mai notabilă absență

Cea mai notabilă – deși deloc surprinzătoare – absență va fi cea a președintelui rus Vladimir Putin, după ce Kremlinul a declarat că prezența sa nu este o opțiune. La fel de important este și simplu cine primește o invitație, oficialii ambasadelor fiind nerăbdători să afle dacă președintelui chinez Xi Jinping i se va oferi șansa de a participa.

Pregătirile pentru înmormântare reprezintă o sarcină colosală din punct de vedere logistic, de securitate și diplomatic, zeci de mii de persoane fiind așteptate să călătorească la Londra în următoarele zile.

Protocolul oficial dictează că vor fi oferite invitații șefului de stat din fiecare țară, precum și soțului/soției sau partenerului acestuia. Marile înmormântări sunt momente ciudate pentru diplomația mondială, combinând perioadele solemne de doliu cu oportunități inevitabile de întâlniri bilaterale și multilaterale.

Ultima înmormântare de stat care a avut loc în Regatul Unit a avut loc în 1965, în urma decesului fostului prim-ministru Winston Churchill. Demnitari dintr-un număr fără precedent de 112 țări – printre care se numără personalități precum Dwight Eisenhower, Charles de Gaulle și însăși regina Elisabeta – au participat la slujba de la Catedrala St. Paul, care a fost urmărită la televizor și la radio de aproximativ 350 de milioane de oameni din întreaga lume. În ciuda faptului că funeraliile au avut loc în plin Război Rece, Uniunea Sovietică și-a trimis viceprim-ministrul pentru a participa.

Uriaș moment oportun

Diplomația în jurul unor astfel de evenimente este, fără îndoială, posibilă. În 1979, imediat după înmormântarea lui Louis Mountbatten – o rudă a reginei care a fost ucisă de IRA – Thatcher a organizat un summit cu omologul său irlandez John Lynch, într-un moment de mare tensiune între cele două țări. Întâlnirea a devenit un „un fel de preludiu” spre acordul de pace din Vinerea Mare, potrivit fostului ministru de cabinet citat mai sus.

Dar Kampfner a declarat că de data aceasta liderii vor trebui să procedeze cu discreție în cazul oricăror conversații sau întâlniri private, protocolul pentru funeraliile unui șef de stat fiind mai strict decât pentru orice alt serviciu de acest gen – și mai ales că Regina Elisabeta nu a fost o figură obișnuită. „Toți șefii de stat și alții vor fi foarte precauți în a fi văzuți ca angajându-se într-o diplomație excesivă cu o astfel de ocazie”, a declarat Kampfner.

De asemenea, liderii vor trebui să fie atenți să nu-l eclipseze accidental pe defunctul monarh sau să nu-i fure atenția prin acțiuni care ar putea fi considerate lipsite de respect. Amintirile sunt încă proaspete în legătură cu selfie-ul radios făcut de fostul premier danez Helle Thorning-Schmidt cu fostul premier britanic David Cameron și fostul președinte american Barack Obama la ceremonia de comemorare a lui nelson Mandela de la Johannesburg.

Cu toate acestea, momentele întâmplătoare dintre lideri vor fi de mare interes pentru observatorii experimentați, a declarat Kampfner. Acesta a fost cazul faimoasei strângeri de mână dintre Barack Obama și cubanezul Raul Castro la funeraliile lui Mandela, un moment scurt interpretat ca o dovadă a încălzirii relațiilor dintre Washington și Havana.

Test pentru noul premier britanic

Pentru premierul britanic Liz Truss însăși, ocazia va oferi „momente politicoase de cunoaștere” cu lideri străini importanți, care ar trebui să se dovedească valoroase pentru un prim-ministru numit abia la începutul acestei luni, a declarat Kampfer.

Dar el a avertizat că noul premier britanic „nu va dori să fie văzut angajându-se în discuții despre numeroasele probleme cu care se confruntă lumea, din cauza sensibilității momentului”. Cu siguranță, Downing Street este categoric hotărât ca perioada de doliu de 10 zile din Marea Britanie să fie respectată cu rigurozitate, ceea ce înseamnă că nu vor fi programate întâlniri oficiale între Truss și alți lideri internaționali până la reluarea activității politice. Pentru conversații mai substanțiale, Truss va trebui, prin urmare, să aștepte Adunarea Generală a ONU care va avea loc la New York la sfârșitul acestei săptămâni.

author avatar
Tudor Borcea
657 afisari

7 COMENTARII

  1. S-a uitat cineva in sicriu ?
    Garantez ca e plin cu saci cu nisip asa cum a fost si sicriul neregelui Trdator Incestuos Mihai, care murise cu trei ani in urma si era incinerat cand s-au hptarat sa anunte ca a murit.
    Pentru tradatorul incestuos s-a asteptat aprobarea in parlamentul penal roman a legii ilegale prin care li s-a acordat trantorilor Margareta si Radu Duda un milion de euro pe an ca sa unelteasca impotriva Romaniei si a poporului roman.
    In cazul Reptilei Angliei, motivul anuntarii mortii sale dupa aproape un an de cand a fost executata pentru canibalism si pentru asasinarea Printesei Diana, a fost de ordin strategic militar.
    Reptila mama este moarta de mai multe luni, dupa ce a fost ,,depistata pozitiv cu Covid”, ca si puiul de reptila Charles si puishorul Hanry cu nefasta lui.
    Atunci MI6 avea filmulete cu sacrificiile umane pe care le faceau reptilienii – regina este filmata cum scoate inima unei fete de 12 sau 14 ani si-i mananca inima; si pentru asasinarea Printesei Diana.
    Ce au tot vazut multi la tv a fost doar o baba anvelopata cu masca de cauciuc sa semene cu reptila mama si un mascarici care semana putin cu Charles.
    Acum a fost semnalul ca asaltul final impotriva Cabalei si a mafiei khazare a inceput.
    Pana se va afla tot adevarul, mass-media vanduta mananca kk asa cum este obisnuita.
    Daca puishorul de reptila Hanry ar fi trait ar fi fost si el prezent la mascarada cu incoronarea acestui mascarici.

    • Nu ti-ai luat tratamentul! Fuga la pastile, altfel urmeaza bai cu gheata, curent electric si camasa cu maneci lungi, lungi…. Cazarea la fara clanta e gratuita. Pe viata in cazul tau. E foarte grav.

    • @anonim, crezi in basmele alora de la Q Anon? Care militari ,armata din lume face justitie? Citeam de la Q Anon ca au fost jdecati si executati actori gen Will Smith, etc.politicieni o gramada, ca apoi sa fie vazuti live la diverse evenimente..

      • Actorii sunt cei mai nevinovati saracutii de ei…niciunul nu a facut vreodata vreo magarie…cum se cheama filmul ala..”eyes wide shut”…pedofilie canibalism nu stie nimeni nimic…al dreacu soros ce bine va dreseaza tarfelor

  2. Eu cred altceva,dupa festivitati toti lideriivor fi intrebati-cumparati bonduri BradyBonds de 5trilioane bucata?…care spune da va fi lasat sa traiasca…care spune nu va fi mancat si el

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger