AcasăȘTIRI EXTERNEUn fan James Bond care și-a cunoscut soția în cimitir, învestit premierul...

Un fan James Bond care și-a cunoscut soția în cimitir, învestit premierul Cehiei. Președintele a asistat în scaun cu rotile (FOTO/VIDEO)

Un fan James Bond care și-a cunoscut soția în cimitir, învestit premierul Cehiei. Președintele a asistat în scaun cu rotile (FOTO/VIDEO)

Petr Fiala, care a fost numit, duminică, 28 noiembrie, premier al Cehiei, este un fost profesor de științe politice, precum și un fan al filmelor cu James Bond, al literaturii și fotbalului.

Petr Fiala a fost numit prim-ministru al Republicii Cehe de către președintele Milos Zeman, în cadrul unei ceremonii neobișnuite la care Zeman, atins de Covid-19,  a asistat în scaun cu rotile, protejat de o barieră de plastic.

„De fapt, sunt James Bond”

„Sunt convins că vom avea în viitorul apropiat un guvern puternic şi stabil”, a dat asigurări Petr Fiala, liderul Partidului Democraţii Civici (ODS, dreapta), în timpul acestei ceremonii care s-a derulat la reşedinţa lui Zeman, la Castelul Lany, în vestul capitalei Praga, şi a fost retransmisă în direct la televiziune.

În vârstă de 57 de ani, cu barbă și purtând ochelari, Fiala își protejează cu grijă viața privată și își asumă acum cea mai mare misiune a vieții sale, după ce a condus Alianța de centru-dreapta „Împreună” la o victorie electorală restrânsă în octombrie.

„De fapt, sunt James Bond”, a spus Fiala într-un interviu. „Bond știe să tragă bine, și eu la fel. De asemenea, vorbește mai multe limbi și este bine educat, și sper să îndeplinesc și eu aceste criterii”, a spus noul premier.

„Împreună”, cuprinzând Democrații civici de dreapta (ODS) ai lui Petr Fiala și micile partide creștin-democrate de centru și TOP 09 de centru-dreapta, au învins mișcarea populistă ANO a prim-ministrului miliardar în exercițiu Andrej Babis, scrie Ouest-France.

Petr Fiala a început în politică ca consilier științific al prim-ministrului în 2011 și al ministrului Educației un an mai târziu.

A fost ales deputat la sfârșitul alegerilor legislative din octombrie 2013, înainte de a se alătura ODS o lună mai târziu și de a deveni președintele acesteia în ianuarie 2014. El l-a înlocuit pe fostul premier Petr Necas, al cărui guvern a fost răsturnat în 2013, pe fondul unui scandal în care era implicată amanta sa.

Carieră universitară

Născut în cel de-al doilea oraș ca mărime din Cehia, Brno, la 1 septembrie 1964, Petr Fiala a crescut într-o familie conservatoare unde prânzul era servit la oră exactă,  în sunetul clopotelor bisericii.

„În familia noastră, era firesc să ai studii universitare, o viață culturală și să fii interesat de treburile publice și politice”, a spus el. „Am fost crescut într-un spirit democratic. Pentru mine, democrația și libertatea sunt lucruri pe care le-am considerat drepte încă de când eram copil”.

Noul premier a absolvit limba și literatura cehă, precum și istoria. A lucrat ca istoric și jurnalist. După răsturnarea regimului totalitar comunist din fosta Cehoslovacie în 1989, a co-fondat departamentul de științe politice a Universității Masaryk din Brno, disciplină interzisă până acum de regimul comunist.

A condus departamentul din 1993 până în 2002 înainte de a prelua timp de doi ani direcția de relații internaționale și studii europene. Numit primul profesor de științe politice din țară în 2002, Petr Fiala a ocupat funcția de rector al Universității Masaryk din 2004 până în 2011.

Este autorul mai multor lucrări despre politică, religie și istorie și uneori este criticat ca plictisitor și lipsit de emoție. Un credincios pragmatic, a fost botezat în 1986, în timp ce biserica era încă persecutată de guvernul comunist.

Cu nevasta printre cruci, de Revoluție

„Credința pentru mine înseamnă o anumită interpretare a lumii”, dar nu are un răspuns pentru fiecare situație, a spus el într-un interviu. „Lucrul de bază este că omul este creat ca o ființă liberă”, a adăugat el. În ciuda aspectului său ca profesor, Petr Fiala a fost un fotbalist activ până la vârsta de 40 de ani.

Încă îi plac tenisul, tirul, schiul și înotul. De asemenea, este un fan al jazz-ului. În 1992 s-a căsătorit cu soția sa, Jana, cu care au trei copii. Cuplul s-a cunoscut în timpul Revoluției de Catifea din 1989, iar Petr Fiala a spus odată că o parte a primei lor întâlniri a avut loc într-un cimitir.

„Viața mea personală se îmbină cu viața mea socială până în punctul în care am întâlnit libertatea și pe viitoarea mea soție, în noiembrie 1989. Și le iubesc pe amândouă de atunci”, spune Fiala.

author avatar
Tudor Borcea