AcasăȘTIRI EXTERNEUn dosar complicat: petrolul, Israel și Palestina

Un dosar complicat: petrolul, Israel și Palestina

După ultima operațiune militară a Israelului și devastarea masivă care a urmat în Gaza, comunitatea internațională a promis sute de milioane de dolari pentru a ajuta la reconstrucția Fâșiei.

Un mijloc neglijat de a genera aceste venituri ar fi alocarea Palestinei  la partea echitabilă a beneficiilor rezervelor de petrol și gaze naturale în teritoriile ocupate și în estul Mediteranei, care în prezent sunt exploatate doar de Israel.

Un studiu recent al Conferinței Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD) subliniază că noile descoperiri de gaze naturale din regiunea Orientului Mijlociu numită Bazinul Levantului se situează în intervalul de 122 trilioane de metri cubi, în timp ce petrolul recuperabil este estimat la 1,7 miliarde barili.

Aceste rezerve oferă posibilitatea de a distribui și împărți aproximativ 524 miliarde de dolari între diferitele părți din regiune, notează Al Jazeera.

Ocuparea militară israeliană a teritoriilor palestiniene din 1967 și blocada Fâșiei Gaza din 2007 au împiedicat poporul palestinian să exercite orice control asupra propriilor resurse de combustibili fosili, refuzându-le veniturile fiscale și de export atât de necesare și lăsând economia palestiniană pe prag de colaps.

Acordul interimar israelian-palestinian din 1995 privind Cisiordania și Fâșia Gaza, cunoscut sub numele de Acordul Oslo II, a acordat Autorității Palestiniene (AP) jurisdicția maritimă asupra apelor sale până la 20 de mile marine de coastă.

AP a semnat un contract de 25 de ani pentru explorarea gazelor cu British Gas Group în 1999, iar un câmp mare de gaz, Gaza Marine, a fost descoperit în același an.

Cu toate acestea, în ciuda discuțiilor inițiale dintre guvernul israelian, AP și British Gas cu privire la vânzarea de gaz  și furnizarea de venituri către teritoriile palestiniene ocupate, palestinienii nu au realizat niciun beneficiu.

De la blocada Gaza în 2007, guvernul israelian a stabilit controlul de facto asupra rezervelor de gaze naturale offshore din teritoriile Fâșiei. Antreprenorul, British Gas, are de atunci relații cu guvernul israelian, ocolind efectiv guvernul palestinian cu privire la drepturile de explorare și dezvoltare.

De asemenea, Israelul a preluat controlul asupra câmpului de petrol și gaze naturale Meged, situat în Cisiordania ocupată. Israelul afirmă că acest câmp se află la vest de linia de armistițiu din 1948, totuși cea mai mare parte a rezervorului este situată sub teritoriul palestinian ocupat din 1967.

author avatar
Radu Jacotă Redactor