AcasăȘTIRI EXTERNEUn dolar puternic, întotdeauna în interesul Americii!

Un dolar puternic, întotdeauna în interesul Americii!

Robert Rubin, fostul secretar al Trezoreriei SUA în administrația Clinton, spunea că un dolar puternic este în interesul țării, iar guvernul ar trebui să fie atent să nu submineze încrederea în monedă. Vorbele se potrivesc de minune(și) acum.

Nimeni nu ar numi Statele Unite conservatoare din punct de vedere fiscal. Dar arată din ce în ce mai mult ca cea mai curată dintre cămășile murdare ale economiilor.  Acest lucru se reflectă în bancnota verde.

Indicele Bloomberg Dollar Index care o măsoară în raport cu principalii rivali a crescut cel mai mult din martie 2020,  la un moment dat vineri extinzându-și câștigul de la jumătatea anului trecut la peste 17%. Alte măsuri au plasat dolarul la cel mai puternic nivel din ultimele două decenii.

Administrația Trump a sugerat uneori că dolarul este prea puternic, iar o monedă mai slabă ar fi în beneficiul SUA prin creșterea exporturilor și reducerea deficitului comercial.

Dolarul este o  rezervă de valoare fiabilă. Atrage capital străin, care acoperă deficitele bugetare și comerciale ale Americii, menținând în același timp un nivel relativ scăzut al costurilor de împrumut.

Chiar săptămâna trecută, Departamentul Trezoreriei a declarat că deținerile străine de titluri de stat americane și de titluri conexe au crescut cu 70,4 miliarde de dolari în iulie, ajungând la 7,50 trilioane de dolari. Suma deținută de străini a crescut cu 50% în ultimul deceniu, în ciuda creșterii împrumuturilor și a deficitelor mai mari.

Companiile americane beneficiază, de asemenea, de încrederea în dolar, ceea ce se poate observa în evaluarea acțiunilor. Deși prețurile acțiunilor au avut mult de suferit în acest an, pe măsură ce inflația s-a accelerat și Rezerva Federală a majorat ratele dobânzilor, investitorii acordă o primă companiilor americane în raport cu omologii lor globali.

Traderii pariază că ascensiunea dolarului este departe de a se fi încheiat. Poziționarea optimistă în rândul fondurilor speculative și al altor speculatori mari este de aproximativ opt ori mai mare decât media ultimelor două decenii, arată datele Commodity Futures Trading Commission.

Moneda de rezervă a lumii, din 1944

Dolarul a fost moneda de rezervă a lumii de când SUA și aliații săi au convenit, la conferința de la Bretton Woods din 1944, să îl fixeze la un curs de 35 de dolari pe uncia de aur. Potrivit Fondului Monetar Internațional, ponderea dolarului în rezervele mondiale se ridică la 58,9%, cu mult peste cea a monedei euro, de 20,1%.

După euro, urmează o scădere abruptă până pe locul 3 – yenul japonez, cu 5,36%. Deși ponderea dolarului a scăzut în ultimii ani de la aproximativ 70%, aceasta este încă confortabil peste nivelul minim de aproximativ 45% de la începutul anilor 1990.

Cu 23.000 de miliarde de dolari, piața de trezorerie a SUA este de peste două ori mai mare decât piața de obligațiuni guvernamentale din Japonia.Piețele de obligațiuni din Marea Britanie, Franța, Italia și Germania sunt toate mai mici de 3 trilioane de dolari.

America atrage capital, la bine și la rău. Atunci când fluxurile globale de investiții străine directe au crescut cu 77% până la o valoare estimată de 1.650 de miliarde de dolari în 2021, SUA au înregistrat un salt și mai mare, de 114%, până la 323 de miliarde de dolari, potrivit Conferinței Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare.

Toate acestea nu înseamnă că un an prost pentru activele financiare nu se poate înrăutăți. Dar este sigur ca SUA să fie beneficiarul turbulențelor de pe piețele din alte părți, deoarece investitorii globali caută refugiu în dolari. După cum a spus Rubin, un dolar puternic este în interesul Americii. Întotdeauna.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
287 afisari

1 COMENTARIU

  1. Articol idiot, great pe o părere bizara a unui circumcis.
    Administrația Trump avea dreptate, un dolar mai slab înseamnă exporturi mai mari. Ori de azta are nevoie America.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger